Glas Javnosti

VLAKNA KOJA ŽIVOT ZNAČE: Ove namirnice su 'BOMBA' ZA IMUNITET i neverovatno brzo SKIDAJU KILOGRAME

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ako ste spremni za promenu koja će dovesti u red vaše zdravlje, ali i izgled, onda je veoma važno da odredite dozu vlakana koju treba uneti u organizam jer nismo svi isti.

Hranljiva vlakna dele se na rastvorljiva i nerastvorljiva, i igraju važnu ulogu u održavanju našeg sistema za varenje, koji potom utiče i na imunitet, energiju, raspoloženje. Mnogi ne znaju koliko su vlakna važna i na šta sve utiču, ali ni kolika doza je potrebna da bi napravila razliku!

Vlakna pomažu da se naš digestivni trakt brže isprazni, čime ga štite od infekcija i problema. Usporavaju i ulazak šećera u krvotok, čime blagotvorno deluju na proizvodnju insulina - šećer neće naglo "skakati" i telo neće morati da se muči kako bi se s njim izborilo, što umanjuje i rizik od dijabetesa.

Vlakna pomažu mršavljenje jer se hrana bogata ovim nutrijentom sporije žvaće. Daje osećaj sitosti što znači da se osećamo kao da smo pojeli više, iako smo uneli manje kalorija.

Hrana bogata vlaknima obuhvata namirnice kao što su sveže voće i povrće, razne semenke, orašasti plodovi, mahunarke, cele žitarice... Dnevna preporučena doza je oko 20-25 grama za žene, odnosno 30-38 grama za muškarce.

Ako želite da unesete više vlakana, znajte da će čak i kratka promena u ishrani dati zadivljujuće rezultate. Jedna studija sprovedena na Harvardu pokazala je da je grupa ispitanika koja je jela hranu bogatu vlaknima imala manje upalnih procesa u crevima već nakon dve nedelje.

(Glas jvanosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP