Glas Javnosti

VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Jedemo ih svaki dan, a nismo svesni koliko štete ovi dodaci hrani

Hrana
Autor: Glas javnosti

Arome, boje, konzervansi i zgušnjivači čine hranu privlačnijom. Hrana bolje miriše, privlačnija je, dužeg roka trajanja. Neki su aditivi bezopasni, dok druge treba izbegavati...

To što je puding kremast, a limunada žuta, posledica je veštačkih dodataka u hrani.

Arome, boje, konzervansi i zgušnjivači čine hranu privlačnom potrošačima. Bolje mirišu, ulepšavaju proizvod intenzivnijom bojom ili produžuju rok trajanja.


Neki aditivi su potpuno bezopasni, dok druge treba izbegavati jer mogu uzrokovati alergije, ADHD, oštetiti organe ili se sumnja da uzrokuju rak, piše živim.hr.

Evropska agencija za bezbednost hrane u načelu proverava da li aditiv štetan, a ako nema sumnje u njegovu bezbednost, bude odobrena. Međutim, za određene aditive primenjuje se ograničenje količine i obaveza upozoravanja potrošača.

Postoji vrlo malo potpuno prirodnih boja, ali ima bezbroj sintetičkih boja od kojih neke mogu naškoditi zdravlju.

✓ ŽUTE BOJE – E102, E104, E110

Koriste se za bojenje slanih grickalica, džemova i pudinga.

Zašto su opasni: Mogu izazvati osip na koži i otežano disanje. Posebno može biti opasan E102 (tartrazin) za one koji pate od netolerancije na aspirin. Identične simptome može uzrokovati i E110 (žuto-narandžasta). Puno se priča o njihovom kancerogenom učinku, ali on još nije nedvosmisleno dokazan. Takođe, hrana koja sadrži E104 mora nositi oznaku “može narušiti aktivnost i pažnju kod dece” jer može izazvati poremećaje pažnje i hiperaktivnost te podstiče takozvane pseudoalergije, alergije koje imaju simptome klasične alergije, ali ne pokazuju imunološku reakciju.


✓ CRVENE BOJE – E122, E123, E124, E127, E129

Koriste se u mesnim i ribljim proizvodima, biljnim proteinima, umacima, slatkišima i džemovima.

Zašto su opasni: Osim pseudoalergija, boje E122, E124 i E129 takođe mogu izazvati hiperaktivnost kod dece, dok E127 (eritrozin) dodatno može i uzrokovati poremećaje štitnjače.

Za boju E123 sumnja se da oštećuje bubrege. U Americi je ova boja zabranjena jer su eksperimenti na životinjama pokazali da može uzrokovati rak.

✓ SMEĐE BOJE – E150, E151, E154, E155

Ovim brojevima svoju boju duguju kola napici, kolači i sosevi.

Zašto su opasni: E150 (boja karamele) smatra se bezbednom sve dok ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu od 300 miligrama po kilogramu telesne težine. U Americi hrana sa E150 mora nositi upozorenje koje ukazuje na potencijalni rizik od raka. Ako se jede u velikim količinama i smeđa boja E154 može oštetiti unutarnje organe, a odobrena je samo za dimljenu haringu. Oštetiti unutarnje organe može i E155, dok briljantno crna E180 navodno izaziva pseudoalergije, prenosi N1.


KONZERVANSI

Korišćenje konzervansa sprečava rast bakterija, buđi i kvasaca, pa tako štite naše zdravlje, ali mogu biti i štetni. Takođe, produžuju rok trajanja.

✓ E220 – sumporni dioksid – obično se koristi za očuvanje suvog voća i gotovih jela. Ali, ovaj konzervans takođe može izazvati glavobolje, mučninu i proliv.

✓ E249, E250 – nitriti – mesna industrija naveliko ih koristi za crvenilo i konzerviranje mesa. Ovi aditivi utiču na opuštanje arterija i snižavanje krvnog pritiska, što je posebno opasno za malu decu.

✓ E235 – pimaricin – uglavnom se koristi kao inhibitor kvasca, produžava rok trajanja siru i nekim proizvodima od mesa i pićima. Međutim, još je upitno da li može i u kojoj količini naštetiti zdravlju.

✓ E284, E285 – borna kiselina i natrijum tetraborat (boraks) – koje se koriste između ostalog u proizvodnji kavijara, takođe su klasifikovane kao štetne.

ZGUŠNJIVAČI I SREDSTVA ZA GELIRANJE

Aditivi kao što su guma i guar guma daju hrani bolju konzistenciju. Većina ih je bezopasna, ali s nekima je potreban oprez.

✓ E407 – koristi se u proizvodnji kečapa, umaka i pudinga. Izlučuje se neprobavljen, ali smatra se da smanjuje apsorpciju hranjivih materija.


✓ E425
 – koristi se u proizvodnji staklenih rezanaca, a takođe sprečava apsorpciju hranjivih materija.

POJAČIVAČI OKUSA

Pojačivači okusa su hemijski proizvedene materije koje poboljšavaju ukus, ali i uzrokuju veštački osećaj  gladi.

✓ E620-E625 – glutamati – mogu izazvati migrenu, bol u želucu i visoki pritisak.

SLADILA

Mnogi proizvodi koje svakodnevno jedemo imaju veštački stvorenu slatkoću, ali sve je više istraživanja o njihovoj štetnosti.

✓ E951 – aspartam – izazvao je rak u istraživanjima na životinjama, a pokazalo se i da može uzrokovati glavobolje i gubitak pamćenja.

✓ E999 – quillaia ekstrakt – koristi se za poboljšanje pene u pićima, ali takođe može smanjiti broj krvnih ćelija ili ograničiti njihovu funkciju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR