Mnogi obožavaju Cheesecake i to najviše sa višnjama. Pravi recep za Cheesecake koji će zadovoljiti svačiji ukus nije lako naći. I konačno, posle nekoliko, ne baš tako veselih pokušaja, evo savršenog recepta.
Bez lažne skromnosti, mnogi su potvrdili da je ovo najbolji recept za vašu omiljenu poslasticu. Toliko osvežavajući, sočan, kremast, lagan… mmm… Ako volite Cheesecake (torta sa sirom), napravite ga i uverićete se i sami!!!
Kad je Cheesecake u pitanju, pored dobrog recepta, još je važnije imati dobre sastojke. Zato nemojte oklevati i pokušavati da ga pravite sa nekim zamenama.
Potrebno je:
Podloga
300 gr Plazma* keksa
5 kašika mleka
180 g maslaca (ili margarina)
Beli fil
450g Ella* sira sa 0% masnoće
1 kesica krem fix praška
1 kesica vanil šećera
1 želatin (10 gr.)
50 ml. vode za želatin
500 ml biljne pavlake (Meggle* Creme Patisserie)
220 g šećera u prahu
Voćni fil
450 g crvenog voća (svežeg ili smrznutog)
100 ml.vode
1 želatin (10 gr.)
50 ml. vode za želatin
4 kašike šećera
Priprema torte korak po korak:
1. Pripremite podlogu od navedenih sastojaka
U posudi za miskanje sipajte mleveni Plazma keks (ovo nije reklama već plazma zaista daje najbolji ukus) i mleko. U manjoj šerpici istopite maslac (ili margarin), a potom ga sipajte u posudu sa keksom. Mikserom mutite smešu, koja je poprilično rastresita. Pripremite okrugli kalup za torte sa prstenom koji se skida (prečnika 26 cm). Istresite podlogu za cheescake koju ste upravo napravili, pa je slobodno prstima utisnite u kalup, a zatim je stavite u frižider da se hladi dok pravite beli fil.
Zatim napravite voćni fil
Stavite voće u šerpu i kuvajte sa vodom i šećerom nekih 10-15 min. Pripremite jednu kesicu želatina prema uputstvu sa kesice i ostavite 10-tak minuta da nabubri. Kad je želatin nabubrio stavite ga u šerpicu i na blagoj vatri istopite (ne sme da provri), a potom ga dodajte u voće koje ste prethodno skinuli sa vatre. Voćni fil ostavite sa strane da se prohladi.
Sledeći korak je pravljenje belog fila
Biljnu slatku pavlaku Meggle (nije reklama već je stvarno odlična za Cheesecake) izvadite iz frižidera i odmah umutite mikserom, pa u to dodajte jedan krem fix. U tu smešu potom dodajte Ella sir (provereno najbolji ukus daje, ni ovo nije reklama, niko me nije podmitio :-)) vanil šećer i šećer u prahu. Želatin pripremite po uputstvu sa kesice (razmutite ga u 4 kašite hladne vode) i ostavite da nabubri 10 min. Kad je nabubrio, zagrejte ga tek toliko da se istopi – nikako da provri (isto kao i za voćni fil). Pomešajte želatin sa malo bele smeše koju ste napravili, a zatim tu mešavinu dodajte u beli fil. Sve mikserom izmešati.
Filovanje Cheesecake-a
Izvadite iz frižidera kalup sa podlogom koja se hladila. Beli fil spajte preko podloge koju ste napravili od plazma keksa. Fil dobro utisnite u kalup, pazeći da ispunite sve do ivica prstena koji se skida. Ovo je bitno da ne bi ostale rupice kada skinete kalup.
Pošto se crveni fil ohladio, lagano i ravnomerno ga rasporedite preko belog fila.
Hlađenje – najteži deo posla
Cheesecake ostavite u frižideru minimalno 6 do 8 sati da stoji u kalupu. Najstrožije zabranite ukućanima, pa i sebi, da se noću približavaju kuhinji i otvaraju frižider (No-No).
Posluženje
Kad se Cheesecake dobro ohladio i stegao (ako ga u poslednjih 6-8 sati nije niko dirao), tankim i dugim nožem lagano odvojite ga od ivica kalupa. Pažljivo skinite prsten i pokušajte da se suzdržite još malo, dok ne isećete parče Cheesecake i stavite ga u tanjir.
Tanananaaa… Vaš cheesecake je gotov! Uživajte!