Glas Javnosti

Пре него што га избаците из помодарства, проверите да ли вас мучи неки од ових 10 проблема, јер они указују да сте заиста АЛЕРГИЧНИ НА ГЛУТЕН

Hrana
Autor: Глас јавности / Србија Данас / од 06.08.2018.

Многи сматрају да је болест позната као целијакија синоним за преосетљивост на глутен, али заправо се ради о два различита здравствена проблема који се могу решити елиминацијом глутена из прехране.

Целијакија је хронична аутоимуна болест тј. тешка интолеранција организма на глутен, ствар која се налази у пшеници, јечму и ражи због које долази до оштећења пробавног система.

Могуће је открити путем анализе крви након којих се поставља дијагноза.

С друге стране, не постоји анализа којом можемо доказати постојања преосетљивости на глутен код особа које не болују од целијакије или пак немају алергију на пшеницу. Међутим, те особе такође осећају симптоме сличне онима код целијакије.

Стручњаци кажу да је елиминација глутена из исхране данас прави тренд, али треба проверити да ли је он стварно узрок наших здравствених проблема.

Ако сумњате да глутен штети вашем здрављу, препоручују се да испробате елиминацијску дијету у трајању од 4 недеље. Током овог временског периода морате у потпуности избацити из прехране све производе који садрже и најмању количину глутена. Проверите које свакодневне намирнице скривају трагове глутена.

Након 4 недеље глутен поновно уведите у исхрану и затим проучите како ваше тело реагује.

Ако сте се током елиминације осећали боље, здравствени проблеми су се ублажили или нестали, а затим се вратили након поновног увођења глутена – могуће је да је ваш организам заиста преосетљив на глутен.

С обзиром на то да је целијакију или преосетљивост на глутен тешко препознати јер се симптоми ових стања често преклапају са симптомима других болести, управо би овакав елиминацијски тест могао да помогне приликом доношења правилне и правовремене дијагнозе.

10 СИМПТОМА ПРЕОСЕТЉИВОСТИ НА ГЛУТЕН И ЦЕЛИЈАКИЈЕ:

  1. Болан осећај у стомаку
  2. Стална надувеност и гасови
  3. Хронични пролив или хронични затвор
  4. Мучнина и повраћање
  5. Бледа столица
  6. Осећај умора након оброка који садрже глутен
  7. Хронични умор
  8. Болни и упаљени зглобови (поготово прсти, колена и кукови)
  9. Промене расположења праћене осећајем анксиозности и депресије
  10. Неуролошки проблеми попут вртоглавице и честих главобоља

 

Глас јавности /Србија Данас/ од 06.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR