Svakodnevne obaveze učinile su da većina žena kuva za 2-3 dana i da se jelo svakoga dana iznova greje. Međutim, stručnjaci upozoravaju da postoje namirnice koje nikako ne bismo smeli podgrevati jer tako postaju opasne po zdravlje.
Inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović naglašava da se nikako ne bi smeli podgrevati pečurke, spanać, ali i drugo lisnato povrće i ono koje raste pod zemljom - šargarepa, celer, cvekla, krompir.
- Ovo povrće sadrži nitrate. Oni nisu opasni kada se prvi put skuvaju. Međutim, naknadnim podgrevanjem ti nitrati prelaze u nitrite koji kada se unesu u organizam stvaraju jedinjenja koja su potencijalno kancerogena - kaže Marija Rakić Ljubomirović.
Ona je govorila i tome da li krompir, kao jednu od namirnica koju najčešće upotrebljamo, smemo podgrevati i kada može biti opasna. Ako je potamneo i dobio zelenkastoplavkastu boju nikako ne sme da se jede, kaže Rakić Ljubomirović.
- Postoji mogućnost da se razvila izuzetno opasna bakterija Clostridium botulinum. Pogotovo ako je prekriveno aluminijumskom folijom - naglasila je ona, dodajući da se krompir mora isključivo poklopljen čuvati u frižideru.
Govoreći o uljima, Marija Rakić Ljubomirović naglasila je da biljno ulje koje je jednom upotrebljeno za prženje hrane nikako ne bi smelo da se koristi ponovo, a jela spremana sa njim takođe ne bi trebalo podgrevati.
Sa druge strane, masti životinjskog porekla, poput svinjske masti, imaju višu tačku dimljenja pa se jela sa njima mogu podgrevati.
Ona ističe i da pirinač koji je podgrejan može biti opasan i to zbog bakterije koja se može razviti u njemu, a kada je reč o mesu,kaže da piletinu, crveno meso, ribu i jela spremljena sa njima ne bi trebalo podgrevati, prenosi Informer.