U voću se nalaze glukoza i fruktoza, ili takozvani prosti šećeri. Ali, njihova koncentracija je veoma niska i njihovo razgrađivanje u organizmu je drugačije i sporije u odnosu na veštački šećer. Voće sadrži minerale, vlakna i antioksidanse koji su korisni i neophodni našem organizmu i zato je važno da uvek bude deo vaše ishrane.
Telo metabolizuje voćni šećer drugačije od obrađenog ili dodanog šećera. Sve voće sadrži određenu količinu prirodnog šećera, a vrlo slatki plodovi, poput manga ili lubenice, sadrže ga na relativno visokom nivou. Ipak, voće obično i dalje sadrži manje šećera od zaslađene hrane,
Gotovo svako, čak i osobe s dijabetesom, imaju koristi od jedenja voća, što je posledica kombinacije vitamina, minerala, vlakana, fitohemikalija i vode koje ono sadrži.
Naravno, to se odnosi na balansiranu i umerenu ishranu, jer ni u čemu nije poželjno preterivati.
(Glas javnosti)