Glas Javnosti

NE NASEDAJTE NA MIŠLJENJA LAŽNIH "STRUČNJAKA" ZA ISHRANU: VOĆNI ŠEĆER NIJE ŠTETAN!

Hrana
Autor: Glas javnosti

U poslednje vreme mnogi ljudi misle da mogu da se bave tematikom koju slabo poznaju, a što je još gore, da mogu o tome da savetuju druge. Jedna od neproverenih informacija je da je voćni šećer isto što i industrijski i da je potrebno prestati sa njegovom konzumacijom Naročito se to savetuje dijabetičarima, što nije tačno.

U voću se nalaze glukoza i fruktoza, ili takozvani prosti šećeri. Ali, njihova koncentracija je veoma niska i njihovo razgrađivanje u organizmu je drugačije i sporije u odnosu na veštački šećer. Voće sadrži minerale, vlakna i antioksidanse koji su korisni i neophodni našem organizmu i zato je važno da uvek bude deo vaše ishrane.

Telo metabolizuje voćni šećer drugačije od obrađenog ili dodanog šećera. Sve voće sadrži određenu količinu prirodnog šećera, a vrlo slatki plodovi, poput manga ili lubenice, sadrže ga na relativno visokom nivou. Ipak, voće obično i dalje sadrži manje šećera od zaslađene hrane,

Gotovo svako, čak i osobe s dijabetesom, imaju koristi od  jedenja voća, što je posledica kombinacije vitamina, minerala, vlakana, fitohemikalija i vode koje ono sadrži.

Naravno, to se odnosi na balansiranu i umerenu ishranu, jer ni u čemu nije poželjno preterivati.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR