Glas Javnosti

MOĆ MANDARINA, NISU SAMO VOĆE: Od njih se pravi lek ali i kozmetički proizvod

Hrana
Autor: Glas javnosti

Sezona je ovog citrusnog voća je počela, i osim dobrog ukusa, pružaju puno pogodnosti za zdravlje, pa čak se koristi u kozmetičarske svrhe.

Mandarine su bogate vitaminima A, B i C, kalijumom, folnom kiselinom, magnezijumom, kalcijumom i gvožđem - zbog čega će značajno ojačati vaš imunitet u sezoni prehlada i gripa. U 100 grama ovog voća nalazi se oko 30 miligrama vitamina C, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za ovim nutritijentom.

Podiže imuni sistem

Imuni sistem je zadužen za nekoliko važnih funkcija u telu koje čuvaju naše zdravlje. Ali, ni imuni sistem sam po sebi nije imun na napade i treba ga jačati hraneći se tako da poboljšamo njegove zaštitne funkcije. Mandarine pomažu imunološkom sistemu da detektuje i potom uništi štetne, patogene organizme i tako nam pomažu da se sačuvamo od gripa, recimo, u sezoni pred nama. Za to su verovatno najzaslužniji bioflavonoidi u citrusnom voću.

Savetuje se da i ukoliko imate problema sa probavom - povećate konzumaciju mandarina. Naime, na njima je bela vlaknasta mreža koja umnogome pomaže i ubrzava rad probavnog sistema.

Štite srce

Srce je zaduženo za pumpanje krvi i ključno je za održanje svih glavnih funkcija tela. Mandarine mogu pomoći da zaštitimo srce od delovanja slobodnih radikala i upala. Slobodni radikali stvaraju se neprestano u telu u normalnim okolnostima, ali mogu biti izrazito štetni kad ih je previše. Vitamin C u mandarinama izvanredan je izvor antioksidansa koji eliminišu slobodne radikale iz krvi i poboljšavaju cirkulaciju.

Mandarine pomažu čak i sa stresom jer imaju opuštajući uticaj na nervni sistem. Ukoliko se nađete u teskobnoj situaciji ili imate problema s bolnim grčevima - jedite mandarine.

Foto: Pixabay

Ovo narandžasto voće dobro je i za srce i kardiovaskularni sistem jer su dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak i normalizuje ritam srca. Osim toga, mandarine sadrže hranjive supstance koje sprečavaju nakupljanje lošeg holesterola na arterijama, što inače može dovesti do srčanog udara.

Dobre su za oči

Zdravlje očiju održavamo unoseći hranu s karotenoidima kao i drugim antioksidansima. Mandarine sadrže i vitamin C i karotenoid vitamin A koji pomaže u sprečavanju makularne degeneracije, kao i u drenaži staklastog tela oka gde bi pritisak mogao uzrokovati glaukom.

Pomažu kod smanjenja rizika osteoporoze

Mandarine su te koje pomažu da nam kosti ne oslabe i lako ne pucaju. Osteoporozu karakteriše smanjivanje mase koštanog tkiva u odnosu na volumen od čega kosti obično postaju krhke. Zbog toga se ljudima koji od nje boluju, kosti mogu veoma lako slomiti i od najlaganijeg pada, pogotovo ako su osobe stare. Mandarine sadrže pristojnu količinu kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, što sve igra veliku ulogu u održavanju zdravlja kostiju, a to znači i sprečavanje lomova u starosti.

Pored zdravlja, upotreba mandarina pogodna je i za korišćenje u nezi lepote.

Uzmite četiri kriške mandarine, odstranite semenke i pomešajte ih zajedno sa malo jogurta i kašikom meda. Zatim nanesite na kožu lica i vrata te ostavite da deluje 10-20 minuta. Maska će obnoviti vašu kožu i dati joj zdraviji i blistaviji izgled, a preporučuje se da masku koristite dva puta nedeljno.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR