Glas Javnosti

Koju SO koristite? PLASTIKA u moru pomrsila konce nutricionistima, ali oko jedne stvari svi se slažu

Hrana
Autor: Glas javnosti

Da li je zdravije jesti morsku so ili dpbru staru rafinisanu so? Ovo je pitanje oko koga se spore nutricionisti, a čini se i dalje bez odgovora.

Možda ste čuli da su minerali u morskoj soli zdravi. Ali da li je to istina?

Manje obrađene od tradicionalne kuhinjske soli, morska i himalajska so zadržavaju više svog izvornog mineralnog sadržaja, kao što su magnezijum i kalijum. Ali da li minerali i elementi u tragovima znače da je morska so zdrava?

Izgleda da ipak nije. Mnogi ljudi misle da je morska so bolja zbog svojih minerala – ali morska i kuhinjska so imaju istu osnovnu nutritivnu vrednost. Ove dve vrste soli takođe imaju sličnu količinu natrijuma prema težini.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Science and Technology Journal, morska so ima više minerala u tragovima. U mnogim slučajevima, tu je i plastika. Problem nastaje zahvaljujući plastičnim kesama i drugim ostacima koji se mogu pronaći u morima. Većina brendova morske soli sadrži plastične mikročestice.

Proizvedena u rudnicima soli, tradicionalna kuhinjska so je prerađena više od morske soli. To znači da je uglavnom lišena prirodnih minerala, pa odatle i dolaze negativni stavovi prema kuhinjskoj soli, piše City magazin.

Vredi napomenuti, međutim, da su od 1920-ih, proizvođači dodavali jod obrađenoj soli. To je važan mineral za funkcionisanje štitne žlezde. U isto vreme, previše soli bi moglo da dovede do raznih oboljenja.

Kada je reč o unosu soli, najbolje je da budete umereni. Nijedna vrsta soli nije bolja, tako da ne možete pogrešiti ako smanjite unos.

(Glas javnosti)

 
 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR