Glas Javnosti

JEDNOSTAVNI I LAKI SEZONSKI RECEPTI: Ove delicije može da spremi svaka domaćica, a zimus će biti više nego dobrodošle

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ovih dana dok je na pijaci svega i dok zbog velike ponude cene nisu  previše visoke vreme je da se misli na zimske dane kada će svaka namirnica “ostavljena za zimnicu” biti duplo slađa.

Evo nekoliko lakih i manje poznatih recepata koji će vas oduševiti, što zbog lakoće spremanja, to I zbog toga što vam nisu dosadili.

Pekmez od šljiva s rumom

Ova vrsta džema od šljiva sprema se malo ređe, ali je zaista ukusna kao da je reč o vrhunskom delikatesu, a priprema se lako tako će se snaći i nevešte domaćice.

Sastojci:

3 kg zrelih šljiva (plavih)

3 vanilin šećera

Foto: Pixabay

2 dl ruma za kuhanje

1,5 kg šećera

Priprema

Šljive operite, ocedite i izvadite koštice. U posudu u kojoj ćete kuvati džem stavite red šljiva, red šećera. Sve kuvajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Kada je smesa već poprilično gusta dodajte limun, klinčiće i cimet po izboru. Ne mora! Pri kraju dodati rum. Kuvati dok smesa ne postane gusta i tamna. Vrijeme kuhanja zavisi od vrste šljiva, ali često promešajte!

Slatko od lubenica

 Postoje posebne lubenice za slatko, ali se za ovaj recept može koristiti i kora od jestivih lubenica (odvojite crveni deo) i gotovo da ni najveći ekspert ne znaju razliku.

 

Sastojci:

Kao kod većine slat ana 1 kilogram očišćene lubenice ili kore ide 1 kg šećera, 1 kesica limuntusa
ili 1 limun

Priprema

Lubenicu presecite na pola po dužini, secite je na kriške, oljuštite, očistite od semena i secite približno iste kockice ili oblike po vašoj želji, svaku kockicu probodite iglom kako bi bolje upile sok.

Foto: Pixabay

I koru jestive lubenice isecite na manje kockice.  Rastvorite 1/2 kašičice sode bikarbone u ok 2 dl vode, stavite koru od lubenice. Po potrebi dodajte još vode (kora od lubenice treba da ogrezne). Nakon pola sata prospite vodu i isperite koru.

 

U šerpu stavite šećer i vodu. Prokuvajte, pa dodajte koru od lubenice. Slatko od lubenice kuvajte oko pola sata na niskoj temperaturi. Nekoliko minuta pred kraj kuvanja dodajte sok od limuna ili limun iseckan na kriške. Po želji začinite komadićima štapića vanile.

 

Ukoliko ne volite miris i ukus limuna, u slatko od lubenice možete dodati prstohvat limuntusa, a ko želi može dodati list rozetle.

Sok od paradajza

Ovaj recept za kuvani paradajz sok bez konzervansa će svima uspeti.

Foto: Pixabay

Napravite domaci kuvani sok od paradajza za veoma kratko vreme i to na zdrav nacin bez konzervansa.

Sastojci:

Od oko 5 kg svezeg paradajza dobija se 3 l ceđenog soka, možete staviti nekoliko svezeg lista celera

1 kafena kašičica šećera

 

oko 2,5 ravne supene kašike soli

Kolicinu sastojaka povećavate spram kolicine paradajza koji koristite svaki paradajz je drugaciji bitno je da je mekan socan i zreo da ima dosta soka. So dodajete po ukusu probate i dodate ukoliko je potrebno.

Priprema

Paradajz netreba puno kuvaki oko 10 minuta do pola sata  da ispari voda i dobije malo na gustini. Odmah vruć sipati u flaše i zatvoriti zamotati u ćebe ili krpe i ostaviti preko noći da se ohladi, čuvati na tamnom i hladnom mestu – u špajzu.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR