Evo nekoliko lakih i manje poznatih recepata koji će vas oduševiti, što zbog lakoće spremanja, to I zbog toga što vam nisu dosadili.
Ova vrsta džema od šljiva sprema se malo ređe, ali je zaista ukusna kao da je reč o vrhunskom delikatesu, a priprema se lako tako će se snaći i nevešte domaćice.
Sastojci:
3 kg zrelih šljiva (plavih)
3 vanilin šećera
2 dl ruma za kuhanje
1,5 kg šećera
Priprema
Šljive operite, ocedite i izvadite koštice. U posudu u kojoj ćete kuvati džem stavite red šljiva, red šećera. Sve kuvajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Kada je smesa već poprilično gusta dodajte limun, klinčiće i cimet po izboru. Ne mora! Pri kraju dodati rum. Kuvati dok smesa ne postane gusta i tamna. Vrijeme kuhanja zavisi od vrste šljiva, ali često promešajte!
Postoje posebne lubenice za slatko, ali se za ovaj recept može koristiti i kora od jestivih lubenica (odvojite crveni deo) i gotovo da ni najveći ekspert ne znaju razliku.
Sastojci:
Kao kod većine slat ana 1 kilogram očišćene lubenice ili kore ide 1 kg šećera, 1 kesica limuntusa
ili 1 limun
Priprema
Lubenicu presecite na pola po dužini, secite je na kriške, oljuštite, očistite od semena i secite približno iste kockice ili oblike po vašoj želji, svaku kockicu probodite iglom kako bi bolje upile sok.
I koru jestive lubenice isecite na manje kockice. Rastvorite 1/2 kašičice sode bikarbone u ok 2 dl vode, stavite koru od lubenice. Po potrebi dodajte još vode (kora od lubenice treba da ogrezne). Nakon pola sata prospite vodu i isperite koru.
U šerpu stavite šećer i vodu. Prokuvajte, pa dodajte koru od lubenice. Slatko od lubenice kuvajte oko pola sata na niskoj temperaturi. Nekoliko minuta pred kraj kuvanja dodajte sok od limuna ili limun iseckan na kriške. Po želji začinite komadićima štapića vanile.
Ukoliko ne volite miris i ukus limuna, u slatko od lubenice možete dodati prstohvat limuntusa, a ko želi može dodati list rozetle.
Ovaj recept za kuvani paradajz sok bez konzervansa će svima uspeti.
Napravite domaci kuvani sok od paradajza za veoma kratko vreme i to na zdrav nacin bez konzervansa.
Sastojci:
Od oko 5 kg svezeg paradajza dobija se 3 l ceđenog soka, možete staviti nekoliko svezeg lista celera
1 kafena kašičica šećera
oko 2,5 ravne supene kašike soli
Kolicinu sastojaka povećavate spram kolicine paradajza koji koristite svaki paradajz je drugaciji bitno je da je mekan socan i zreo da ima dosta soka. So dodajete po ukusu probate i dodate ukoliko je potrebno.
Priprema
Paradajz netreba puno kuvaki oko 10 minuta do pola sata da ispari voda i dobije malo na gustini. Odmah vruć sipati u flaše i zatvoriti zamotati u ćebe ili krpe i ostaviti preko noći da se ohladi, čuvati na tamnom i hladnom mestu – u špajzu.
(Glas javnosti)