Pečurke dobro apsorbuju vodu i zato nije dobra ideja da ih perete, ili još gore, da ih držite potopljene u vodi. Veoma brzo će izgubiti elastičnost i postati podložnije krvarenju.
Ako su veoma prljave, na brzinu ih provucite kroz vodu i obrišite papirnim ubrusom koji će upiti višak tečnosti. Inače je pravilo da se zemlja sa gljiva uklanja četkicom.
Vrhunski kuvari kažu da bi pranje testenine trebalo zabraniti jer se na taj način uklanja skrob koji je kasnije potreban da bi se sos dobro spojio sa testeninom. Kuvana testenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate, a u slučaju pripreme drugih jela, nije potrebno da je perete.
3. Jaja
Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, pa jaja nije dobro prati, mada se po pravilu ona retko kada i peru, iako postoje oni koji to povremeno rade.
BONUS VIDEO: Profesor doktor Snežana Šerbula otkriva kako nas truju arsenom