SZO: Nema objavljenih naučnih studija o ovom leku protiv korone i njegovim efektima

korona test 5065 Pixabay

Foto: Pixabay

Svetska zdravstvena organizacija savetovala je vlade da klinički testiraju biljni napitak koji je predsednik Madagaskara Andri Radžoelina promovisao kao lek protiv koronavirusa, prenosi Gardijan.

"Kovid-Organiks" nastaje od artemisije - biljke sa dokazanim anti-malarijskim svojstvima - i drugog autohtonog bilja. Radžoelina se nada da će napitak distribuirati po zapadnoj Africi i šire, i tvrdi da leči pacijente od COVID-19 u roku od 10 dana. Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja Bisao i Niger već su primile pošiljke ovog biljnog leka, a za njega su zainteresovane i druge zemlje, poput Tanzanije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je više puta upozorila da nema objavljenih naučnih studija o ovom biljnom leku i da njegovi efekti nisu testirani.

''Preporučujemo oprez i savetujemo države da ne usvajaju proizvod koji nije testiran testovima kako bi se utvrdila njegova efikasnost", rekla je direktorka SZO Afrike Matšidiso Moet i pozvala Madagaskar da klinički ispita napitak.

Izvor: B92

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić izjavio je za RTS da će svi imati štetu ukoliko na snazi ostane odluka Crne Gore prema kojoj građani Srbije ne mogu da letuju u toj državi. On je naveo da dve države treba da se vrate na teren ekonomije i interesa, te da svi treba da spustimo loptu i uđemo u proces dogovaranja.

Početkom maja odjeknula je vest da je američka FDA (Uprava za hranu i lekove) po hitnom postupku odobrila upotrebu leka remdesivir za lečenje koronavirusa.

Grupa majmuna u Indiji napala je jednog medicinskog radnika i ukrala mu je uzorke krvi pacijenata koji su pozitivno testirani na koronavirusa, prenela je agencija Rojters.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone