Rešenje za neprijatan zadah iz usta

neprijatan zadah1

Foto: Pixabay

Koliko vam se puta desilo da se zbog neprijatnog zadaha iz usta osećate neprijatno? Zadah iz usta nije neprijatan samo vama, već i onima u vašoj okolini.

Potrebno je potražiti uzroke neprijatnog zadaha. Oni mogu biti raznovrsni, a najbolje je da to utvrdi lekar. Neprijatan zadah može biti posledica pokvarenih zuba, izrasline u usnoj šupljini, upala krajnika, sekreti nosne sluznice, zatvor, loše varenje.

Ako su vam zubi pokvareni, morate ih popraviti. Vaš stomatolog će vs najbolje uputiti šta je dobro za vas i dati vam dobre savete. Ukoliko imate neku ranu u usnoj šupljini, ivanjsko cveće može vam pomoći. Skuvajte čaj i ispirajte usnu šupljinu grgotanjem mlakim čajem od ivanjskog cveća. Kod upale krajnika pomaže čaj od žalfije, koja je u našem narodu poznata i pod drugim imenima: kaloper, kadulja, kalaver, džiger-trava, kuš, slavulja itd. Kod sekreta nosne sluznice pomaže ušmrkavanje mlakog čaja od žalfije. 

Neprijatan zadah iz usta možete otkloniti i sa nekoliko kapi ulja borovice (kleke) koje ćete nakapati u čašu mlake vode i piti gutljaj po gutljaj. Eterično ulje borovice sadrži sabinil acetat i tujon, pa ga ne treba koristiti za vreme trudnoće. Ne preporučuje se ni kod osoba sa akutnim bolestima bubrega i jetre. Čaj od pelena odličan je lek kod obloženog jezika, ali i lošeg zadaha iz usta. Treba, međutim, biti pažljiv sa pelenom. Na jednu šolju vode stavlja se jedva pola male kašike pelena. Takođe, žvakanje semena mirođije može neutralisati neprijatan zadah.

Redovno pranje zuba, ispiranje usta tečnošću koju vam je stomatolog preporučio, čišćenje jezika, mogu doprineti da neprijatan zadah nestane.

Izvor: Herbalia ORG

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

И поред уверавања министра здравља и медицинских стручњака да је Србија спремна за потецијалну епидемију која нас окружује, стање у ком се налази надлежна болничка установа не улива ни трунку поверења

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se EU nalazi pred najvećim izazovom od svog osnivanja.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone