imputacija

Foto: Pixabay

Bol koji se najvlja nakon amputacije nekog ekstremiteta može biti jako neprijatan. Pacijent oseća bol u predelu ekstremiteta kojeg više nema. Kako bi ublažili bol,pred vama su neki od saveta koji mogu pomoći.

Dugo nakon amputacije ekstremiteta, čak i godinama nakon nje,  javlja se neprijatna bol. Pokazalo se da obloge od kaše gaveza mogu biti veoma delotvorne. One deluju tako što ublažavaju bol i doprinose njegovom nestanku. Gavez sadrži hormon auksin koji pospešuje brzo zatvaranje rana, kao i alantoin koji doprinosi granulaciji i regeneraciji tkiva. 

Delotvorna može biti i esencija od cnog luka: luk se iseče na kolutove i njima se napuni flaša do grlića. Preko toga se naspe rakija od žita, čija jačina treba da bude 38-40%. Zatim se ostavi deset dana na suncu, a onda uspe u flaše. Ovom esencijom mažu se amputacioni patrljci. 

Može pomoći i čaj od korena perunike. Osušeni koren se samelje u prah. Zatim, potrebno je preko noći ostaviti pola kašičice ovog praha da odstoji u četvrt litre vode. Piti u toku dana jednu-dve šolje u gutljajima. 

Na kraju, i kupke napravljene od timijana mogu puno pomoći u ublažavanju bola. Potrebno je tri puta nedeljno kupati u timijanu amputirane delove. Prva kupka može da se upotrebi ugrejana i dva puta. Za jednu kupku potrebna je šaka timijana. Obloge napunjene timijanom ili prečicom stavite preko amputiranih delova. 

Izvor: Herbalia Org

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Svakome naiđe period kada kosa raste nešto sporije. Ova promena može biti uslovljena nekim poremećajem, bolešću ili je prosto prolazna promena koju želimo maksimalno da skratimo.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone