Volite prirodu i priroda će voleti vas

Bane Stojanović

Foto: Glas Javnosti

Nema toga što vredne ruke ovog čoveka ne mogu da naprave! Jednom rečju, on je pravi umetnik. I mnogo više od toga! Paleolog amater, skulptor, kolekcionar, pesnik za decu, ljubitelj i poštovalac prirode... On je Bane Stojanović.

Rođen je 26. 06. 1953. godine u Knjaževcu. Po zanimanju je mašinista za rashladnu tehniku u fabrici "Džervin". Međutim, ljubav prema lepotama i dražima prirode odvela ga je u sasvim druge vode. Skulpturom se aktivno bavi još od 1978. godine. Prvu samostalnu izložbu imao je 16. januara 1988. godine u tadašnjem Domu kulture "Edvard Kardelj" u Knjaževcu. Zatim sledi samostalna izložba u bugarskom gradu Belogradčiku, kao i u Čakovcu i u Zavičajnom muzeju Knjaževac.

Njegov opus se sastoji iz vešto odabranih prirodnih oblika, nadahnutih maštom i dobrim zapažanjem, pa je na taj način stvorio jedinstvena i neponovljiva umetnička dela. Njegove prodajne skulpture, radovi su stvoreni u drvetu, ručnim radom, sa minimalnim, stilskim izmenama.

"Ovo što ja radim je kombinacija vajarskog dela prirode i mog rada, duboreza. Ta vrsta umetnosti je veoma interesantna, baš zato što kod čoveka razvija moć zapažanja i podstiče maštu. Veoma je važno to što se ove skulpture mogu naći u različitim oblicima, kao, na primer, u obliku čoveka, životinje, ptice... One su obogaćene prirodnom bojom koja dolazi do izražaja tek kada je dotakne ruka stvaraoca. Skulpture koje sam ja izdvojio i oplemenio su od različitih vrsta drveta: bagrem, topola, brest, bukva, orahovina... Svaka vrsta nosi svoju lepotu šara i oblika kojima ja samo pomažem da dođu do izražaja. Prirodu koristimo i kako treba i kako ne treba. Ja pokušavam da je koristim na svoj način, ali i da je zaštitim i njene segmente pokažem ljudima kao dela koja su izložena pred vama i koja su večna", rekao je Bane Stojanović prilikom jedne svoje izložbe. Materijal za svoja dela pronalazi isključivo u prirodi, pa su i motivi iz prirode mahom teme kojima se on bavi. Međutim, ono što osvaja na prvi pogled jeste i vizija ratnika, vikinga, čak i cara Lazara. Iz njih zrači smirenost i smernost, viteštvo i slava ratnika.

Takođe, Bane je i pisac za decu i iza sebe ima devet objavljenih knjiga, dok je deseta u pripremi. Piše pesme i dečije igrarije. Takođe je i reditelj brojnih pozorišnih predstava za decu koje je radio po motivima iz svojih knjiga. Prvu knjigu poezije za decu "Kad je tata bio dete" objavio je 1990. godine. Potom su usledile i druge: "Petar vetar i Boda voda", "Uobražena maca", "Ekološka bajka", "To je dete sa druge planete"...

Prva predstava "Neško i Sneško" prikazana je u knjaževačkom Domu kulture, a zatim slede "Uobražena maca", "Vesnici proleća", "Cvrčkova ženidba" i mnoge druge. 

Takođe, Bane Stojanović je i paleolog amater, sakupljač i kolekcionar fosila. Više puta ih je izlagao u Zavičajnom muzeju u Knjaževcu, a neke primerke je i poklonio Zavičajnom muzeju. Kako je rekao, najbolje vreme za pronalaženje fosila jeste kada je jaka zima, pa u proleće nabuja reka koja ih sama izbaci. Tako je pronašao i u svojoj kolekciji ima veoma redak primerak fosila rudista. Po tome je njegova kolekcija jedinstvena, a ima i dosta školjki, korala, puževa, ježeva... Velika mu je želja da pronađe fosil ribe.

Kako sam kaže, posao pronalazača je dosta neizvestan jer nikada ne znate šta možete da pronađete. U tome je lepota traženja, čuvanja i prikupljanja fosila. Kao veliki ljubitelj prirode, pronalazač i dobrotvor, ima želju da to znanje, fosile, poeziju i skulpture podeli sa svim ljudima. Zbog toga izlaže svoja dela kad god za to bude prilike. 

Foto: You Tube, printscreen

Više o kolekciji fosila i njihovom značaju možete pogledati ovde:

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Mnogi su se pitali ovih dana, kakve to svetleće kugle noću preleću preko nebeskog svoda. Viđane su širom Srbije i regiona.

U Priboju se spremaju da obnove Jevđevića kuću u kojoj je ponikao naučnik svetskog glasa, čuveni hidrolog sa zvanjem doktora nauka i profesor državnog univerziteta u Koloradu, koji je projektant hidroloških sistema širom planete.

Žena iz Nju Džerzija, stara 108 godina, jedna je od najstarijih osoba na svetu koja je preživela Kovid-19. A preživela je i dva svetska rata, veliku depresiju i - još jednu pandemiju.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone