black-hole

foto: belegbg.wordpress.com

Naučnici sa Instituta za fiziku gravitacije Društva „Maks Plank“ u Nemačkoj i Univerziteta Aveiro u Portugaliji otkrili su da oko crne rupe zbog jake zakrivljenosti prostora treba da se nalaze svetlosni prstenovi koji se nalaze iznad horizonta događaja.

Fizičari su predstavili dokaz teoreme prema kojem crne rupe u ravnotežnom stanju imaju najmanje jedan svetlosni prsten. Da bi to dokazali, nisu koristili jednačine u okviru neke određene teorije gravitacije, već su primenjivali univerzalniji topološki pristup. Takav model omogućava da se uzmu u obzir alternativne teorije gravitacije i reši problem prisustva svetlosnih prstenova kod široke klase crnih rupa.

Istraživanje je objavljeno u časopisu „Fizikal rivju leters“.

Rotirajuća crna rupa treba da ima dva svetlosna prstena. U jednom od njih svetlost se kreće u zatvorenoj orbiti u pravcu koji se podudara sa pravcem rotacije crne rupe, a u drugom – u suprotnom smeru. Osim toga, rezultati istraživanja pokazuju da silueta ili senka crne rupe uvek treba da bude veća od same crne rupe.


Naučnici navode da dokaz teoreme ima nekoliko pretpostavki, od kojih je jedna odsustvo gravitacionog polja daleko od crne rupe. Međutim, u svemiru koji se širi postoji kosmološka konstanta koja stvara slabo gravitaciono polje u bilo kojoj tački svemira. Istraživači u budućnosti planiraju da provere kako bi to moglo da utiče na dokaz ove teoreme.

Sputnik

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kada je otkucao policijski čas, ulice su bile skoro prazne. Svi su otišli kući osim nekoliko policijskih patrola i onih koji nisu stigli do svojih vrata do pet.

Румун Константин Релиу, који није успео да убеди суд да је жив пошто га је супруга прогласила мртвим, покренуо је нови процес да поништи своју смртовницу.

Stan u argentinskom gradu Rosario, u kom je rođen najpoznatiji revolucionar Če Gevara, od pre nekoliko dana dat je na prodaju.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone