U ishrani starih Grka zastupljena je bila zdrava hrana koja se pripremala na jednostavan način.
Povremeno su konzumirali i slatkiše pa prema sačuvanim pisanim dokumentima, omiljeni slatkiš bile su im palačinke koje su zvali Itria.
Ova poslastica najčešće se konzumirala kao vrsta užine i Grci su obožavali da ih jedu u pauzama tokom pozorišnih predstava.
U ono vreme u Antičkoj Grčkoj, pozorišta su bila glavna mesta okupljanja.
Oko pozorišta je obavezno bio i štand na kom su se pekle ove palačinke.
Rimljani su recept za ove palačinke preuzeli od grka i dali mu ime ’alita dolcia’, što bi u prevodu značilo nešto slatko.
Kasnije su smislili i slanu varijantu ovog jela koje se služilo sa mesom, ribom i sirom.
· 100g mekog brašna
· 8 kašičica meda
· 1 kašičica susama
· 1 kašičica maslinovog ulja
· 200ml vode
Brašno se sipa u jednu posudu, postepeno se dodaje voda uz konstantno mešanje kako bi se razbile grudvice, u tu smesu dodajte i 4 kašičice meda.
U toplom tiganju propržite semenke susama da dobiju zlatnu boju. Kada porumene dodajte ih prethodno umućenoj smesi.
U istom tom tiganju možete peći i palačinke.
Četvrtina ove smese dovoljna je za jedan kolač.
Pečene palačinke namažite preostalim medom i pospite susamom.
Prijatno!
(Glas javnosti/Istorijski Zabavnik)