Da li znate kako je događaj iz petog veka inspirisao nastanak reči bez koje su protesti širom sveta gotovo nezamislivi?

Vandali

Masovni protesti, ma gde se održavali, retko prođu bez nereda, neretko se sve završi i sa ponekom povredom ili smrtnim ishodom, ali najviše štete pretrpi mesto u kom se protest odvija. Iako svako podneblje ima svoju reč kojom opisuje ovakve događaje, jedan termin je prepoznatljiv širom sveta, i lako razumljiv, gde god se nalazili - vandalizam.

Reč "vandalizam" direktno vuče korene iz događaja koji se dogodio 455 godine, kada su pripadnici plemena po imenu Vandali izvršili veliku pljačku Rima. Upad u "večni grad" započeo je 2. juna, kada je kralj Vandala Genserik sa svojom vojskom iskoristio praktično poklon Rimljana, koji nisu poslali nikakvu vojsku da mu se suprotstavi. Pljačka Rima trajala je 14 dana, a nakon što su Vandali napustili granice grada, sa sobom su odneli sve što im je palo pod ruku, ali sem sitnijih izgreda u vidu polomljenih vrata i slomljenih stakala po prozorima, održali su reč i pljačku završili bez rušenja grada i ubijanja stanovništva.

Od tada, svaki čin materijalne štete u narodu je opisan pod nazivom "vandalizam".

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Stanovnik Kuala Lumpura Mohamed Mukbel pokazao je neverovatnu umetnost balansiranja slaganjem tri jajeta jedno na drugo, čime je oborio Ginisov rekord.

Stanovnici Montaldo Torinezea, sela u severnom italijanskom regionu Pijemont, za sada su pošteđeni virusa korona, što je pojedine navelo da veruju da su zaštićeni zbog „čudesne vode“, koja je, prema legendi, izlečila vojsku Napoleona Bonaparte od upale pluća.

Princ Čarls je na društvenim podelio recept za svoj omiljeni jutarnji doručak- pečena jaja sa britanskim sirom. Recept je objavio povodom onlajn festival posvećenom britanskom siru I industriji sira u toj zemlji.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone