Glas Javnosti

Springstin o dešavanjima u SAD: Ostajemo ukleti zbog ropstva

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Pred nama je izbor između haosa i zajedništva, buđenja i posrnuća nacije, upozorava Brus Springstin

Pred nama je izbor između haosa i zajedništva, buđenja i posrnuća nacije, upozorava Brus Springstin

 
Brutalno ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, koje je po ko zna koji put otvorilo pitanje rasne i socijalne nepravde u SAD, i masovni protesti širom Amerike, ali i sveta, koji su usledili, ponukali su slavnog rok muzičara Brusa Springstina da se osvrne na jedan od najtežih perioda koji proživljava njegova zemlja. Čitavu radijsku emisiju Springstin je polovinom prošle nedelje posvetio tmurnom trenutku u SAD.

 
Na popularnom američkom satelitskom i internet radiju SiriusXM, koji među desetinama različitih stanica ima i specijalizovanu stanicu “E Street Radio”, posvećenu isključivo liku i delu Brusa Springstina i njegovog benda, kantautor, poznat ne samo po muzici, već i političkom i društvenom angažmanu, gostovao je u emisiji “From His Home to Yours”.

 
Tokom dva sata Brus Springstin je izneo svoje viđenje mračnog doba u Americi, birajući za svoje slušaoce pesme koje oličavaju svojevrsni vid društvenog i političkog protesta, prevashodno zbog rasne, ali i svake druge neravnopravnosti.

Pevač, gitarista i kantautor emisiju je otvorio svojom pesmom “41 Shots (American Skin)”, koju je napisao nakon smrti Amadua Dijaloa, gvinejskog imigranta, koga su, podsetimo, u Bronksu 1999. godine izrešetali pripadnici njujorške policije. Usledile su njegove upozoravajuće reči:

- Osam minuta…Ta pesma traje gotovo osam minuta. Toliko je Džordž Flojd umirao dok mu je policajac iz Mineapolisa kolenom gnječio vrat. To je mnogo vremena. Toliko vremena je molio za pomoć i vapio da ne može da diše. Reakcija policajca na to bila je tišina i još čvršće priklještenje vrata. A onda je ostao bez pulsa. I mučenje se nastavilo… Neka počiva u miru”, kazao je Springstin, podsetivši da je u ovom trenutku 40 miliona Amerikanaca nezaposleno, a da je više od stotinu hiljada građana SAD umrlo od korone.

 
- Bela kuća je na sve to reagovala mlako i maltene bezosećajno. I pored svega, policija nastavlja da potpuno bespotrebno ubija naše crne državljane na ulicama Amerike. Ova zemlja je u vatri i haosu - ocenio je 70-godišnji muzičar.

Springstin je svoj radijski šou potom protkao i drugim angažovanim pesmama koje nose vrlo jasne poruke, od “This Is America” Čajldiš Gambina, preko Marlijeve “Burnin’ and Lootin’”, do “Who Will Survive in America?”, koju potpisuje Kanje Vest. Izabrao je čak tri numere Boba Dilana, i to: “Political World”, “Blind Willie McTell” i nedavno objavljenu “Murder Most Foul”.

Pre nego što će pustiti “Blind Willie McTell”, koju je Dilan snimio 1983, nazvavši je po afroameričkom bluz pevaču i gitaristi, a objavio tek 1991, Springstin je naglasio:

- Ostajemo ukleti, generacija za generacijom, zbog našeg prvobitnog greha - ropstva. To ostaje veliko nerešeno pitanje američkog društva. Težina tereta sve je veća, sa svakom novom generacijom. A usred ove nasilne, haotične nedelje na ulicama Amerike, kraja nema na vidiku.

Muzičar je za slušaoce izabrao i numeru “Strange Fruit” Bili Holidej, nazvavši je jednom od najmračnijih pesama u američkom kanonu, potom dodavši: 
- Video-snimak ubistva Džordža Flojda je vizuelno linčovanje 21. veka, a pesma “Strange Fruit” je napisana o linčovanju Afroamerikanaca nakon ere rekonstrukcije i uoči 20. veka - rekao je frontmen “I strit benda”, emitujući svojoj publici i govor Martina Lutera Kinga u Alabami iz marta 1965. godine. King je tada upitao: “Koliko dugo?”, konstatujući da “ne zadugo, jer luk moralnog univerzuma naginje ka pravdi”.

Posle reči čuvenog borca za građanska prava, Springstin je izneo stav da američki narod nije dobro brinuo o svojoj kući:

- Nema mira bez pravde svakom Amerikancu, bez obzira na rasu, boju ili veroispovest. Poslednji događaji još jednom su to pokazali. Potrebna nam je sistemska promena u policiji i politička volja svih građana kako bismo pokrenuli one izmene koje će u ovom trenutku vratiti u život ideje pokreta za građanska prava.

Za kraj svoje emisije Springstin je ostavio dve pesme koje na najbolji način simbolišu aktuelni trenutak u SAD - “America (My Country, ‘Tis of Thee)” u izvođenju “United States Army Field Band Soldiers Chorus” i numeru Grema Parsonsa “In My Hour of Darkness”.

- Imamo izbor između haosa i zajedništva, odnosno duhovnog, moralnog i demokratskog buđenja ili posrnuća nacije zbog toga što su ključne stvari zanemarene i zaobiđene- naglasio je muzičar.

 On se zapitao da li je američki sistem dovoljno fleksibilan da, bez nasilja, učini humane i fundamentalne promene, neophodne za pravedno društvo.

- Američka priča, naša priča je u našim rukama. Bog neka nas blagoslovi- zaključio je Brus Springstin i na kraju poručio:

- Budite bezbedni. Ostanite dobro. Jaki. Dok se ne sretnemo ponovo, budite uključeni. I idite u miru!

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR