Glas Javnosti

NEOTKRIVENE TAJNE SA SNIMANJA KULTNIH FILMOVA: KARAĐORĐE nosio CIPELE VISOKE 18 CENTIMETARA, car LAZAR jurišao na MERCEDESU! (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Dva kultna filma srpske kinematografije, Karađorđeva smrt Đorđa Kadijevića i Boj na Kosovu, Zdravka Šotre, postala su deo kulturnog nasleđa Srbije, ali malo ko je znao da su reditelji upotrebljavali razne trikove kako bi svoje likove učinili što uverljivijim.

Tako je nakon dugo premišljanja za ulogu Karađorđa, odluka reditelja Đorša Kadijevića pala na Marka Nikolića.

- To je bila zahtevna stvar, jer vožd je imao naročitu pojavu, visok skoro dva metra, jednu opšte prepoznatljivu fizionomiju, po prirodi silovit, nagao i agresivan. U jednom trenutku, na opšte iznenađenje mojih saradnika, predložio sam Marka Nikolića. Bez nekih naročitih napora i preteranih zahteva, odjedanput se, posle šminke i frizure, na opšte iznenađenje i moje i mojih saradnika, a naročito Markovo, pojavilo lice vožda Karađorđa. Naručili smo posebne čizme koje su mu davale visinu od oko 198 cm (Marko je prirodno imao 180 cm) a da se to nije primetilo kada bi ih obuo - ispričao je nedavno za Blic Kadijević.

LEGENDARNE GREŠKE U SRPSKIM FILMOVIMA: Čuveni TRAKTOR u Boju na Kosovu, Bora i Seka u MARATONCIMA, i 'striptiz' MANULAĆA u ZONI! (VIDEO)

Seljaci celivali ruku "Voždu"

- Tokom snimanja Karađorđeve smrti, Marko je izašao iz automobila zajedno sa mnom i pošli smo prema objektu, a onda su silni seljaci ugledali “vožda” i počeli su da prilaze i da mu ljube ruku. Tolika je ljubav tog naroda prema voždu. Marko plače, ja plačem, plaču seljaci, cela ekipa plače - ispričao je Kadijević.

Car lazar "jaše mercedesa"

Ipak, jedan drugi kultni film doneo je nove muke za reditelja Zdravka Šotru. Naime, scene kada teška srpska konjica juriša na Turke, morala je biti snimljena i u krupnim kadrovima. Šotra se mudro dosetio da car Lazar sa isukanim mačem proturi svoj torzo kroz šiber mercedesa i tako je nastala kultna scena juriša.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR