Glas Javnosti

DAN KAD JE ČEKIĆ PAO, RADIO PEVAO GAGA, BOEMI DOČEKALI RAPSODIJU: A rođen jedan sasvim običan dečak po imenu Fredi...

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Znate već ko je, zar ne? Ne znate? OK, pomoći ćemo vam.

Na današnji dan 1946. godine u gradu Stoun Taun u sultanatu Zanzibar rođen je dečak (ne)običnog imena - Faruh Bulsara. Nakon što je jedan deo mladosti proveo u Indiji iz koje se vratio u Zanzibar, konačno je 1964. stigao u Englesku, grad Feltam. 

Faruh je studirao umetnost u Londonu, 1969. je diplomirao na dizajnu, da bi u međuvremenu radio u prodavnici odeće, na aerodromu Hitrou, ali i bio deo velikog broja bendova. od čega su Ibeks i "Sour Milk Tea" bili najpribližniji uspehu, ali nije mu polazilo za rukom da se izdvoji iz mase.

A onda je 1970. upoznao Brajana Meja i Rodžera Tejlora. No, problem je bio što ime Faruh ovom momku nije zvučalo kako je želeo, pa je iste godine njega promenio u nadimak kojim su ga zvali dok je boravio u Indiji. Tačnije, kako ih je naterao da ga zovu - prvobitno, Faruh Bulsara je nosio nadimak Baki. Prezime je zahtevalo malo više truda, i još uvek nema pouzdanih dokaza - samo teorije - zašto je odlučio da uzme baš ovo. Neki tvrde da je zbog astrologije, neki smatraju da je Bulsara voleo rimsku mitologiju, neki pak sve pripisuju horoskopu... Ni sam Faruh nije otkrio šta ga je inspirisalo, pa nam ostaje da nagađamo, ali to i ne menja činjenicu da je tog 5. septembra 1946. godine u Zanzibaru na svet došao dečak čiji brkovi, glas i stav će zauvek promeniti tok rokenrol istorije.

Taj dečak se zvao Fredi Merkjuri. 

A vi uživajte u možda i najboljem nastupu uživo od kako muzika postoji: 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR