Glas Javnosti

Uz kartu i maska! Redari u pozorištima i bioskopima će kontrolisati propisane mere

Kultura
Autor: Glas javnosti

Krizni štab je danas odlučio da se od ponedeljka dozvoli održavanje kulturnih dešavanja sa prisustvom publike, poput bioskopa, pozorišta i koncerata u institucijama kulture, uz ograničenja kojih se organizatori moraju strogo pridržavati, navodi se u saopštenju.

Dozvoljeno je prisustvo publike ili gledalaca, ali njihov broj ne sme da prelazi pet stotina. To znači da ni u bioskopskim i pozorišnim salama, ali ni u većim halama i arenama, ne sme biti više od 500 gledalaca.

Dodatno, organizatori treba da se pridržavaju svih preventivnih mera pri organizovanju događaja, koje su dogovorene na sastanku premijerke Ane Brnabić i predstavnika pozorišta, bioskopa i manifestacija. Moraju se nositi maske i poštovati fizička distanca od 1,5 metar odnosno jednog praznog sedišta između ljudi. Određena je i adekvatna fizička distanca na događajima na otvorenom.

Odlučeno je da se nakon mnogo vremena, na temelju nešto povoljnije epidemiološke situacije a u cilju očuvanja psihičkog zdravlja i socijalnog života korisnika, dozvole posete staračkim domovima, ustanovama socijalne zaštite i sličnim objektima. Posete su dozvoljene isključivo uz najstrože poštovanje svih preventivnih mera i protokola o posetama.

Krizni štab podseća sve građane da se epidemiološka situacija postepeno poboljšava, ali da je opasnost od zaraze virusom korona i dalje prisutna.

Navode da ukoliko naša disciplina ne bude bila na visokom nivou u narednom periodu, to će se vrlo jasno odraziti brojem pregleda i hospitalizovanih osoba u narednom periodu. Neophodno je da i dalje nosimo maske u zatvorenim prostorima, redovno peremo ruke, koristimo dezinfikaciona sredstva i održavamo razdaljinu.

Zamenica direktora instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je prva u nizu preventivnih mera čišćenje ustanova pre početka rada, s obzirom na to da nisu radile duže vreme.

 Ona je istakla da će se prodavati duplo manje ulaznica u odnosu na kapacitet sala.

 - Kada je u pitanju broj karata koji može da bude prodat, to je duplo manje nego što je maksimalan kapacitet, a maksimalan broj ljudi u sali je 500, bez obzira na to da li kapacitet prostora višestruko premašuje ovaj broj - objašnjava doktorka.

Nije isključeno da će maske u bioskopima i pozorištima biti dobijane uz ulaznicu, u svakoj ustanovi biće i redari koji su i inače tu i oni će kontrolisati da li posetioci nose maske, ali dr Kisić Tepavčević ističe da se "polazi od činjenice da je svako odgovoran za sopstveno zdravlje".

(Glas javnosti/Tanjug/Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR