Glas Javnosti

Установе културе морају да унапреде своје присуство на Интернету,  морају да комуницирају са грађанима путем званичне електронске поште

Kultura
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 26.09.2018.

Јавне установе културе морају да комуницирају са грађанима путем званичне електронске поште и веб презентације чији су стандарди законски дефинисани, речено је данас на трибини под називом Присуство установа културе Србије на Интернету, у Библиотеци Града Београда.

Пре скоро двадесет година библиотеке су биле пионири међу установама културе када је реч о присутности на интернету. Ово је дуготрајан процес који до данас није на задовољавајућем нивоу али ће нови правилници постављајући правила допринети стандардизацији. Закони као што је Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, Закон о јавним набавкама, допринели су томе да институције почну да отварају вебсајтове како би испунили обавезе. Али, важно је да вебсајт буде адекватно уређен, са свим потребним садржајем и на добром домену.

„Профили на друштвеним мрежама не могу адекватно представљати институције, оне не могу понудити адекватан садржај на тај начин. Важно је да свака од њих има званичан сајт регистрован на домаћем .срб или .рс домену. Једно од највећих достигнућа интернет заједнице је .срб домен“, рекао је Мирко Марковић, консултант за умрежавање у култури.

Како се назив државе мењао тако се мањао и национални домен. У СФРЈ од 80их година појавио се домен .yу, задржала га је касније Савезна република Југославија. Домен .рс који данас користимо постоји од 2007. године.

„У октобру очекујемо доношење подзаконског акта који ће одредити како веб презентација треба да изгледа. Званичан домен за установе културе биће култура.рс и биће доступан за бесплатно коришћење. Најављена је апликација за регистрацију домена које ће Министарство културе понудити установама културе. Такође, сви службеници у званичној комуникацији морају имати свој домен“, рекла је Светлана Јовановић професорка на Факултету организационих наука у Београду.

Глас јавности / ДАНАС / од 26.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR