Glas Javnosti

Svakog petka po jedan klasik na Jutjubu

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Filmski centar Srbije će na svom kanalu na “Jutjubu” od danas, pa svakog narednog petka, postavljati po jedan film iz opusa naših renomiranih, svetski poznatih reditelja, za besplatno gledanje, saopšteno je iz ove ustanove. Prvi je na redu "Bez naziva" Gorana Markovića, za koji je scenario pisao Danilo Kiš.

Posetioci FCS kanala će tako moći da pogledaju radove Gorana Markovića, Gorana Paskaljevića, Slobodana Šijana i drugih reditelja. U pitanju su mahom kratki filmovi nastali na početku njihovog profesionalnog bavljenja sedmom umetnošću, od kojih neki već decenijama uživaju kultni status, najavljuju iz FCS i dodaju da time žele da rane radove naših svetski poznatih stvaralaca učine dostupnim što širem auditorijumu i da “obezbede platformu za njihovo kontinuirano prikazivanje”.

Prvo ostvarenje u ovom ciklusu, dostupno od danas na FCS kanalu, biće “Bez naziva”, polusatni diplomski rad Gorana Markovića, nastao početkom 70-tih u produkciji Televizije Beograd.

Nakon što je za redakciju Drugog programa TV Beograd snimio niz dokumentarnih televizijskih filmova, Marković se u ostvarenju „Bez naziva“ po prvi put okušao i u domenu igranog filma. Film je snimljen prema istoimenoj pripovetki Borisa Piljnjaka, a u njemu su uloge odigrali Zorica Koljević, Branislav Ciga Milenković, Danilo Bata Stojković, Goran Sultanović, kao i sam reditelj.

Markovićev film „Bez naziva“ prvi put je prikazan na Martovskom festivalu dokumentarnih i kratkometražnih filmova.

“Odmah posle uvodnih kadrova, začuo se prvo tih a onda sve snažniji zvižduk i negodovanje u publici. Tokom filma, zviždanje je preraslo u opšti bunt protiv onoga što se na platnu prikazivalo. Kako je to bilo prvo javno prikazivanje nečega što sam uradio, osećao sam se ne samo zbunjeno nego i apsolutno poraženo”, prisetio se proslavljeni reditelj premijere ovog ostvarenja, a prenosi FCS.

Kako autor objašnjava, urednica na televiziji je postavila uslov da film bude snimljen po literarnom predlošku, i da autori moraju takođe biti mladi, ali već afirmisani pisci. Tako je za scenaristu Markovićevog rada određen Danilo Kiš.

“On je pročitao pripovetku i napisao nešto jako lepo i pametno što, međutim, nije imalo scenarističku nego pre esejističku formu. Ja sam se na to požalio a urednica mi je rekla da umuknem i snimim ono što je čovek napisao. Na kraju sam napravio završnu glupost – potpisao sam kao scenariste sebe i Danila. Kiš se pojavio na toj mučnoj konferenciji za štampu i mirno saopštio da on sa tim filmom, iako piše drugačije, nema nikakve veze“, pričao je reditelj.
Kiš se nekoliko godina kasnije javno izvinio Markoviću i dvojica velikih umetnika postali su prijatelji.

Goran Marković je filmski i pozorišni reditelj, scenarista, esejista i pisac. Reditelj je niza ključnih jugoslovenskih i srpskih filmova, kao što su “Specijalno vaspitanje”, “Nacionalna klasa”, “Majstori, majstori”, “Variola vera”, “Tajvanska kanasta”, “Već viđeno”, “Sabirni centar”, “Tito i ja”, “Kordon”, “Turneja”, “Falsifikator”…

Tri nedelje nakon pokretanja, Jutjub kanal Filmskog centra Srbije ima već više od 7.500 pratilaca, i više od 74.000 pregleda, navode u FCS. Od 19. marta do danas, na ovom kanalu je svakog dana predstavljen po jedan film naših autora, u širokom dijapazonu koji obuhvata igrane, dokumentarne i animirane naslove od po nekoliko minuta, pa do dugometražnih formi.

U dosadašnjoj ponudi našla su se ostvarenja autora mlađe i srednje generacije, kao što su Stefan Ivančić, Katarina Koljević, Milica Tomović, Vladimir Tagić, Mladen Kovačević, Mihajlo Dragaš, Ognjen Glavonić, Boris Mitić, Dejan Petrović, Balša Đogo…

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR