Glas Javnosti

Srpski glumci pomažu đacima

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Nela Mihailović, Nebojša Kundačina, Miloš Biković, Viktor Savić, Ivan Bosiljčić i Aleksandar Srećković samo su neki od poznatih glumaca koji su priskočili u pomoć nastavnicima i uključili se u onlajn nastavu na RTS-u čitanjem odlomaka iz lektira.

– Volim da igram predstave za decu i posebno sada kada su zatvoreni kao i svi mi, sigurno im znači sve novo što se dešava u vreme te onlajn nastave, tako da je lepo što postoji inicijativa da im se i ovo za njih poprilično dosadno vreme učini zanimljivijim – kaže glumac Aleksandar Srećković.

Srećković: Za svoju dušu čitam “Čarobni breg”

On je srednjoškolcima pročitao odlomke iz pesme “Hana” Oskara Daviča, pesnika za koga kaže da piše karakterističnim jezikom, sa neobičnim i jakim pesničkim slikama.

– Uz čitanje Daviča se dobija drugačiji pogled na poeziju i svet uopšte. Dobija se više emocija i mašte sa pesnicima koji imaju tako karakterističan i jak jezik u slikama koje su ponekad bizarne, ali su suviše snažne – primetio je Srećković.

I sam se u ovom periodu izolacije vratio klasicima koje je odavno čitao.

– Trenutno završavam “Čarobni breg” Tomasa Mana, pa ću verovatno preći na Dostojevskog ili ću možda čak uzeti da čitam “Don Kihota”. Tu knjigu nisam čitao od srednje škole i bilo bi lepo pročitati je ponovo – kaže Srećković.

Dodaje da mu, kao i svim njegovim kolegama, nedostaju pozorište i snimanja, ali se trudi da ne misli o tome.

– Niko nije navikao da ovako dugo nema izlazak na scenu ili pred kameru, ali šta da se radi, tako je kako je. Ova sezona u pozorištu je negde već završena, ali to ne znači da nećemo svi pohrliti u pozorište, makar na kraju sezone nešto da odigramo. Nadam se da će i publika biti željna pozorišta, ali od premijera nema ništa. Uletela je korona baš u najproduktivniji deo godine i sve zaustavila – kaže član ansambla Narodnog pozorišta i dodaje da je “gledati pozorišne predstave na televiziji kao kada vam neko prepričava knjigu”.

Nela Mihailović: Jedna od najbitnijih stvari u odrastanju

Glumica Nela Mihailović je dobila zadatak da pročita pripovetku Isidore Sekulić “Gospa Nola”.

– To je moj mali prilog u ovim lošim i teškim vremenima našoj mladosti. Ja u kući imam školarce i mislim da deca mnogo manje čitaju nego naše generacije, što je velika greška i posledica je verovatno tehnološkog napretka, društvenih mreža i mobilnih telefona. Svako može svom detetu da objasni koliko je čitanje važno za obrazovanje, za oplemenjivanje ličnog, intimnog sveta svakog pojedinca. Čitanje je jedna od najbitnijih stvari u odrastanju svakog deteta i oko toga treba da se potrudi svaki roditelj, a ja pride kao glumica kojoj je to način izražavanja: govor, lepo čitanje i lepa reč- istakla je Nela Mihailović.

Kundačina: I Andrić i Šarma

Odlomke iz knjige “Ex Ponto” nobelovca Ive Andrića, školarci slušaju od Nebojše Kundačine.

– Andrić je u tišini i samoći stvarao najveća dela. Potrebno je da svako nađe nekakav svoj unutrašnji mir i balans, da osluškuje unutrašnji glas. Mnogo smo bombardovani vestima i atrakcijama spolja i zaboravili smo svoj unutarnji glas. Mislim da se treba okrenuti sebi i oslušnuti sebe – kaže Kundačina.

I on, za svoju dušu, čita Andrića.

– Skoro sam kupio knjige koje sam hteo da čitam, pa između ostalih je i “Omer-paša Latas”, Andrićev, a ne znajući da će me ovo snaći uzeo sam i “Kaluđer koji je prodao svoj ferari” Robina Šarme. Pomažu mi na svoj način i jedna i druga – kazao je Kundačina.

Podrška nastavnicima

Inicijativa da se dramski umetnici uključe u onlajn nastavu potekla je od glumca Tihomira Arsića.

– Imam dvoje srednjoškolaca u kući, Arsenije je prvi, a Vera četvrti razred, i počeo sam da pratim onlajn nastavu, srpski jezik i istoriju, i video sam nastavnike, koji su uložili veliki trud i brzo reagovali, ali se muče čitajući odlomke iz dela Dostojevskog, Šekspira, o antici da ne govorim. I onda mi je palo na pamet da bi to mogli glumci da rade. Zamislite koliko deci znači da im, recimo, pesmu “Uzalud je budim” Branka Miljkovića čita Miloš Biković ili da slušaju odlomke iz lektire od Andrije Miloševića ili Viktora Savića, svojih idola – kaže Arsić.

Akciji su se odazvali Ivan Bosiljčić, Milena Vasić, Vuk Kostić, Svetislav Bule Goncić, Ivana Žigon, Dragan Petrović Pele, Olga Odanović, Ivan Zablaćanski, Ivan Isailović…

Glumci čitaju dela Desanke Maksimović, Rastka Petrovića, Momčila Nastasijevića, Miloša Crnjanskog, Dušana Kovačevića, Milorada Pavića, Jovana Sterije Popovića, Branislava Nušića, Đure Jakšića, kao i Puškina, Jesenjina, Dostojevskog, Šekspira, Servantesa, Dantea, Kamija, Beketa…

Akcija je započeta 13. aprila, a namera je, kaže Arsić, da se od sledeće sedmice proširi i na druge predmete, te će glumci u okviru istorije govoriti velike retoričke deonice majora Dragutina Dimitrijevića, Fridriha Engelsa na Marksovoj sahrani, Nikole Pašića, kao i govore značajnih istorijskih ličnosti iz perioda od antike do Prvog svetskog rata.

Izvor: Nova

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR