Glas Javnosti

Slikar Ljubiša Đurić preminuo od korone

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Poznati slikar i umetnik Ljubiša Đurić umro je u Beogradu od posledica koronavirusa, objavila je njegova porodica.

Đurić je poslednjih godina živeo i radio u Beogradu i Parizu, bio je član ULUS-a, SULUJ-a i udruženja francuskih umetnika "La maison des artistes", i ostavio trag na srpskoj i evropskoj umetničkoj sceni.

Za svoje bogato umetničko stvaralaštvo ostvojio je mnogobrojne nagrade i priznanja, među kojima nagradu "Cvijeta Zuzorić", Nagradu grada Beograda, prvu nagradu Cetinjskog salona i druge.

Ljubiša Đurić bio je osnivač jedinog simpozijuma za dizajn nakita u Srbiji "MajdanArt", a kao glavni dizajner nakita u "Zlatari Majdanpek" radio je više od 30 godina i dizajnirao više od 200 kolekcija nakita.

Đurić je rođen 1949. u Majdanpeku, završio je Višu pedagošku školu u Beogradu, a zatim diplomirao i magistrirao u klasi profesora Dragana Lubarde na Akademiji likovih umetnosti u Beogradu 1985. godine. Studirao je i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Priredio je brojne samostalne i bio učesnik na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Poslednjih godina radio je na ciklusima pod nazivom "Rađanje".

Vreme i mesto sahrane umetnika biće naknadno objavljeni.

Izvor: N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR