Glas Javnosti

SELO MOJE LEPŠE OD HOLIVUDA: Preminuo glumac Mirčeta Vujičić, igrao sa Bartonom, pa batalio filmsku karijeru i OTIŠAO U ŠUMU!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Sarađivao je sa najvećim filmskim zvezdama nekadašnje Jugoslavije  i Holivuda, odigrao je 11 uloga i onda odlučio da se povuče i ode u šumu. Mirčeta Vujičić, nekadašnji glumac, koji je okrenuo leđa filmskoj karijeri da bi postao drvoseča, preminuo je u 83. godini u rodnom selu Pravoševi, a sahranjen je na Zlataru.

Vujičić (1937-2020), veliko platno zamenio je daleke 1973. godine “zanimanjem” drvoseče i životom na selu. Tokom samo pet godina uspeo je da odigra devet epizodnih rola u filmovima, kao što su “Nizvodno od sunca”, “Miris poljskog cveća”, “Kros kantri”.

Od bavljenja glumom Mirčeta nije, kako je tvrdio, imao previše finansijske koristi. Skromni imetak stekao je radeći kao drvoseča u šumama Zlatara, bavio se i stočarstvom i proizvodnjom belog mrsa.

Život u planini, u harmoniji sa prirodom, Mirčeti je pomogao da pobedi tugu za sinom koji je umro u 33 godini života, kao i tugu i samoću kada je ostao udovac. Kako bi kraj sebe imao druga u starosti, pre desetak godina oženio se Slavenkom iz Kokinog Broda. Preminuo je u njenom stanu kraj Zlatarskog jezera, gde se prošle zime spustio s planine, da bi, kako je govorio, „bio bliže lekarima“.

Mirčeta je u mladosti, igrao sa čuvenim glumcima, kakvi su Milena Dravić, Neda Arnerić, Olivera Marković, Ljuba Tadić, Dragomir Bojanić Gidra, i poklanjao se publici na filmskim festivalima u Puli i Nišu, da bi, uprkos primamljivim ponudama, 1973. godine, nakon devet igranih filmova, odlučio da se vrati u rodno selo i sve do penzije obara stabla smrče.

– Igrao sam nakon toga u još dva filma, ali kako nije mogao da mi više pravda odsustvovanja sa posla, tadašnji šef Šumske sekcije mi je postavio uslov “film ili testera”. Ja sam odabrao ovo drugo i nisam se pokajao - pričao je pre nekoliko godina Mirčeta.

Pred filmske kamere Mirčeta Vujičić stao je prvi put, sasvim slučajno,1968. godine i to sasvim slučajno, jer su u selu Pravoševa Staša Borisavljević i njen suprug Fedor Škubonja snimali film o životu ljudi iz zlatarskog kraja - „Nizvodno od sunca“.

Jedsan glumac se razboleo i Mirčeti su ponudili epizodnu ulogu Međa Bakića, koju je odigrao bez ponavljanja. Nakon tog filma, počele da pristižu ponude i drugih reditelja, pa se ređaju role u ostvarenjima “Biciklisti”, “Miris poljskog cveća”, “Bombaši”, “Klavir štimer”, “Smrt paora Đurice”, “Skerco”, “Sudbine”, “Zbogom ostaj bunkeru na reci”…

U Delićevom filmu “Sutjeska”, u ime proletera, predao je lično raport Ričardu Bartonu, koji je tumačio Tita. U filmu Puriše Đorđevića “Kros kontri” igrao je čak i glavnu mušku ulogu, a partnerka mu je bila Milena Dravić. Upravo za ovo ostvarenje zaradio je najveći novac, otkrio je za Varoške novine, dodajući da od bavljenja glumom zarada i nije bila neka.

-Ja kao običan seljak, naturščik, za ulogu sam dobio tri hiljade dinara, a Milena Dravić, vrstan profesionalac, četiri hiljade. Možda sam mogao dobiti i više, ali nisam tražio…- govorio je Mirčeta Vujičić.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR