Glas Javnosti

Reditelj Milutin Petrović o snimanju "Nečiste krvi": Mitke ne bi slušao to što se danas zove estrada

Kultura
Autor:

To je filmično i zanimljivo vreme u kome je bilo dosta dobre muzike, lepih žena i pravih muškaraca, kaže reditelj Milutin Petrović.  

U beogradskom naselju Ripanj trenutno se gradi Vranje iz XIX veka, a povod je snimanje filma i igrane serije "Nečista krv". Projekat je zasnovan na opusu Borislava Stankovića, a po scenariju Vojislava Nanovića.

Deset epizoda činiće epsku sagu o Vranju sa likovima i motivima jedne porodične hronike u razdoblju od pedeset godina XIX veka. Igrani film i pet epizoda režiraće Milutin Petrović, a završnicu serije Goran Stanković. Snimanje počinje 12. avgusta i trajaće 84 dana. Za scenografiju je zadužen Mile Jeremić, a premijera se planira sledeće godine na RTS.

 - "Nečista krv" je saga o jednoj srpskoj porodici koja se dešava u rasponu od 1850. do 1887. godine u Vranju. Veći deo tog perioda Vranje je bilo deo Osmanske imperije, a u naše poslednje dve epizode Vranje je prvo u Kneževini, pa potom u Kraljevini Srbiji. Dakle, većim delom priča "Nečiste krvi" se dešava u zemlji u kojoj su i Prizren i Bagdad, Aleksandrija i Solun, Tripoli i Sarajevo... A vreme o kome pričamo je isto ono vreme u kome su smeštene radnje filmova kao što su "Moja draga Klementina", "Crvena reka" ili "Nosila je žutu traku"... To je onomad kada su revolveri zamenjivali kubure. Dosta filmično i zanimljivo vreme u kome je bilo dosta dobre muzike, lepih žena i pravih muškaraca. Za krv se ne zna pouzdano, ali svila, vino i hašiš su bili mnogo čistiji... - otkriva  Milutin Petrović i dodaje: 

- Na veliku žalost glodura današnjih medija, moraćete o našoj seriji ipak da pišete u rubrici "kultura" ako toga uopšte još ima, ili da se baš dobro potrudite da nas ugurate tamo gde ima mnogo više klikova na portalu... "Zabava", je l‘ se tako beše zove to na portalima sa svim tim čudnim ljudima? Mi se, istina, bavimo nečistom krvi, ali ne baš toliko nečistoj. Ja slabo vladam time ko su danas uopšte estradne ličnosti, ali nadam se da mi se neće provući nijedna. Cela ekipa, uključujući i glumce, pažljivo je birana ne samo po profesionalnim referencama već i po tome da su to sve neki jako fini i pristojni ljudi. Samim tim mogućnost da imamo nekog sa ekstrade zvuči nemoguće. Znate, na veliku žalost onih koji misle da mogu da ga baštine, Mitke je bio veliki šmeker, on ne bi slušao to što se danas zove estrada. Koštani je operu posvetio Petar Konjović. Nema to baš nikakve veze sa ovima iz rubrike "zabava".

(izvor: Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR