Glas Javnosti

Povelja za negovanje srpske jezičke kulture Bećkoviću, Međunarodnom slavističkom centru i posthumno Stanojčiću

Kultura
Autor: Glas javnosti

Matica srpska saopštila je imena dobitnika Povelje za negovanje srpske jezičke kulture. Ove godine, novina je ta što priznanje prvi put obuhvata i doprinos pisaca. Nagrađeni su pisac Matija Bećković, Međunarodni slavistički centar i posthumno dr Živojin Stanojčić.

Uz Međunarodni slavistički centar, prof. dr Radu Stijović kao i prof. Živojina Stanojčića, kome je priznanje dodeljeno posthumno, nagrađen je i akademik Matija Bećković. Ovo priznanje je naša najstarija kulturno-naučna institucija ustanovila još 2012. godine, a biće uručeno na Matičinoj svečanosti narednog utorka. 

Žiri u sastavu prof. dr Veljko Brborić, dr Miodrag Maticki (predsednik), akademik Slobodan Remetić, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić i prof. dr Sreto Tanasić jednoglasno je na sednici doneo Odluku o dodeli Povelje za negovanje srpske jezičke kulture. Akademik Matija Bećković nagrađen je za "negovanje jezičke kulture i njegovih moćnih poetskih funkcija". Kako je Matica srpska najmerodavnija za izricanje suda o živom jeziku, pojedincima i ustanovama koje doprinose očuvanju istog, doneta je odluka da se Međunarodnom slavističkom centru dodeli Povelja za poluvekovni doprinos negovanju srpskog jezika i popularizaciju srpske jezičke kulture u svetskoj slavistici. Ovaj Centar pokrenut je pre 50 godina kod Vukove rodne kuće u Tršiću. 

Kako je bilo na Konferenciji za štampu žirija za dodelu Povelje Matice srpske za negovanje srpske jezičke kulture pogledajte ovde:

(Izvor: Novosti.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR