Glas Javnosti

„Наша историја, наша сећања”, допринос српских и француских војника ослобађању Србије 1918.

Kultura
Autor: Глас јавности / Политика / од 05.09.2018.

Изложбом „Наша историја, наша сећања” желимо да истакнемо првенствено допринос српских и француских војника ослобађању Србије 1918. године под француском врховном командом, уз учешће међународних снага.

За изложбу „Наша историја, наша сећања”, коју Француски институт у Србији (ФИС) организује поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата, позвани су наши грађани још у марту месецу да приложе сведочанства из породичних архива која чувају успомену на солидарност француских и српских војника и цивила у том периоду. Према речима Жан-Батиста Кизена, директора ФИС, одзив је био изванредан. Стигло је више од стотину фотографија тако да је морала да се прави селекција. Стигло је и пуно писаних сведочанстава грађана који су желели да дају допринос изложби. Кизен истиче да су сви грађани Србије који су слали сведочанства, заправо коаутори те поставке, поред Станислава Сретеновића, историчара, и Александре Мирић, архитекте конзерватора.

– Овом изложбом желимо да истакнемо допринос српских и француских војника ослобађању Србије 1918. године, под француском врховном командом, уз учешће међународних снага, као и сећање на то доба. Та међународна армија која је ослобађала Србију се у највећој мери састојала од српских војника - каже за наш лист Кизен, који иначе за себе тврди да је за ове три године, колико је на месту директора Француског иснтитута, постао Београђанин, а да су то поготово постала његова деца која већ три године расту у нашем граду.

Идеја је да почетком октобра изложба крене по градовима Србије. Како сте то замислили?

Идеја је да она буде приказана у већини градова у чијем ослобађању су учествовале и француске трупе у јесен 1918.  До средине децембра боравиће у Пироту, Прокупљу, Лесковцу, Нишу, Књажевцу, Зајечару, Неготину, Кладову, Врању. У сваком од тих фрадова остаће пет до седам дана. На дан ослобођења Београда, првог новембра, изложба ће свечано бити отворена у Београду, до половине тог месеца, да би после тога поново кренула по градовима Србије. Намеравамо да и током зиме 2018/2019. изложба настави да путује и предложићемо да је угосте градови у Војводини и централној Србији који су већ показали интересовање.

Глас јавности / Политика / од 05.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR