Glas Javnosti

Na današnji dan rođen Marko Miljanov

Kultura
Autor: Glas javnosti

Marko Miljanov Popović Drekalović, srpski pisac i vojskovođa iz plemena Kuči rođen je na današnji dan. U mnogome interesantna ličnost, poznat i po svojim stavovima o veličini čoveka, čojstvu i junaštvu, bio je junak u pravom smislu te reči.

Rođen je u Medunu (u Crnoj Gori) 25. aprila 1833. godine. O ranom detinjstvu se malo zna, ali svi koji su se bavili njegovom biografijom navode 1856. godinu kada je došao na Cetinje da bude perjanik kod kneza Danila. Veliku slavu stekao je predvodeći crnogorsku vojsku u borbama na Fundini 1876. godine. Tada je izvojevao najvažniju pobedu u ratu za nezavisnost Crne Gore. Nakon ove pobede, bio je i gradonačelnik Podgorice. I Crnogorci i Srbi smatraju ga pravim junakom i najvećim vojskovođom. Iznenadna popularnost u narodu donela mu je slavu, ali i sukob sa knezom Nikolom, nakon čega je Marko Miljanov vratio čin Vojvode i napustio Državno veće. 

Kasno se opismenio, tek u pedesetoj godini života, a pisanje je smatrao životnim zadatkom. Napisao je dela "Pleme Kuči" i "Život i običaji Arbanasa", ali je najpoznatiji po delu "Primjeri čojstva i junaštva". Poznati srpski kritičar Jovan Skerlić duboko se divio Markovoj ličnosti, a ovu knjigu smatrao je retkom knjigom iz koje izbija plemenitost.

O njegovom čojstvu i junaštvu ispričane su mnoge priče koje su ušle u legendu. Umro je od raka u 68 godini života. Žalio je samo što nije pročitao svoje knjige, ali se nadao da će slušati kako ih čitaju unuci njegovih drugova. Tada je izrekao: "Kao Kuč mrem prilično srećan, a kao Srbin nesrećan i nezadovoljan". 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR