Glas Javnosti

ЛАБУДОВА ПЕСМА (НЕ)КУЛТУРНОГ РАДНИКА: Хрватски кореограф пљунуо по Србији, назвао нашу земљу "СМРДИЈОМ", након преплаћеног ангажмана!

Kultura
Autor: Глас јавности / Н1 / од 30.05.2018.

Хрватски кореограф и некадашњи балетски првак Државне опере у Берлину, Роналд Савковић, који је претходних дана у Београду радио на балету "Хазарски речник - Ловци на снове" по одласку из Србије оставио је заједљив коментар на друштвеним мрежама.

- Не питајте ме ништа, једва остах жив у тој смрдији. Страшно - написао је 25. маја Роналд Савковић, одлазећи са аеродрома "Никола Тесла" за Берлин.

Балет "Хазардски речник - Ловци на снове" рађен је по мотивима романа Милорада Павића, а премијерно изведен 19. маја на Великој сцени Народног позоришта, а у Мадленијануму 24. маја. Режију и драматургију потписује Ливија Пандур, музику Мирослав Бако, а кореографију Роналд Савковић, који је према незваничним информацијама плаћен девет милиона динара.
На Савковићев статус одмах је реаговао редитељ и балетски играч Ђорђе Макаревић.

- Видиш, драги колега, та "смрдљива" Србија, те је неколико пута угостила и ставила ти озбиљно добре паре у џеп. А ти, ако знаш шта је образ, запитај се шта си ти за те паре оставио Србији - каже Макаревић.

Недуго након тога се огласио и Роналд, који је покушао да оправда свој поступак.

- У неким разговорима по главном граду научио сам тај израз од људи који су тамо рођени и, како сам схватио, то је нека порука или коментар на културну политику Србије. Чуо сам је заиста у пуно ситуација и можда криво разумео у свом умору и афекту после рада у Београду. Очигледно сам криво разумео контекст тог израза - правдао се и додао:

- Ако је било ко од вас лично увређен, ја се најискреније извињавам. Ви који ме познајете верујем да негде у дубини знате да вас не бих никада повредио, него само указао на лошу културну политику у вашој држави. Пожелио бих вам још пуно представа домаћих кореографа и да се финансије праведно распореде у граду за плесну уметност. Извињавам се још једном свима ако сам вас лично повредио - навео је Савковић.

Иначе Роналд Савковић је и раније гостовао у Београду, између осталог је представио балет "Александар" 2011. године, а некадашњи балетски првак Државне опере у Берлину је на сцени националног театра наступао у балетима „Дон Кихот“ и „Лабудово језеро“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR