Glas Javnosti

IZLOŽBOM SLIKA MILOŠA ŠOBAJIĆA OTVORENE VIDOVDANSKE SVEČANOSTI: ‘Kultura i umetnost poslednja odbrana srpskog naroda na Kosovu i Metohiji’

Kultura
Autor: Glas javnosti

U okviru vidovdanskih svečanosti u Gračanici i ove godine organizovana likovna kolonija, a otvorena je i izložba slika nedavno preminulog Miloša Šobajića.

Vidovdanskim svečanostima obeležava se 700 godina manastira Gračanica i isto toliko od upokojenja njenog ktitora Svetog kralja Milutina.

Preminuli Miloš Šobajić bio je poslednji dobitnik "Longina", nagrade koja se povodom Vidovdana dodeljuje za sveukupno stvaralaštvo najistaknutijim srpskim umetnicima.

Izložbu slika Miloša Šobajića nagrađenog 2019. godine ove godine otvorio je Arno Gujon.

Miloš Šobajić je umro pre 40 dana. Njegovi saputnici kažu da je pred kraj života imao želju da izlaže svuda po Srbiji.

 

Maja Iskjerdo, supruga Miloša Šobajića kaže da je njegova želja bila da izlaže ne samo po svetski poznatim muzejima, već svuda po Srbiji, pa je tako išao od Novog Sada, preko Trebinja i Banjaluke, Trstenika, Sombora i Pančeva, Višegrada, Valjeva, Niša.

-Kruna njegove misije izlaganja opusa po Srbiji, bila je upravo ovde, na Kosovu i Metohiji- naglašava Maja Iskjerdo, a prenosi RTS.

Otvarajući izložbu Šobajićevih slika Gujon je reko da organizacija "Solidarnost za Kosovo" uložila blizu 20 hiljada evra u renoviranje galerije Doma kulture.

Ovogodišnje vidovdanske svečanosti uveličava ponovno otvaranje i vraćanje Galerije umetnosti Priština.

 

Nebojša Jevtić, direktor Galerije ocenjuje da su kultura i umetnost poslednja odbrana srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

-Zato sve radimo da održimo njihov kontinuitet i trajanje, da različitim programima nastavimo tamo gde su naše institucije stale 1999. Godine, ističe Jevtić.

Slikari se povodom Vidovdana u Gračanici okupljaju već 22 godine, na likovnoj koloniji.

Slikar Ervin Ćatović kaže da Vidovdan znači jednu kulturu i tradiciju, kao i umetnost, ali sa druge strane i obavezu da se kaže svoj stav.

Vidovdanske svečanosti narednih dana obuhvatiće predstave za decu, promocije knjiga, smotre folklora, izbor najelepše kosovke devojke, a centralna manifestacija biće vidovdansko pesničko bdenije.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR