Glas Javnosti

Hor "Aleksandrov" i Bajaga otpevali "Dan pobede" u karantinskim uslovima

Kultura
Autor: Glas javnosti

Hor Crvene armije "Aleksandrov" snimio je spot za pesmu "Dan pobede". U izvođenju ove pesme pridružili su mu se Momčilo Bajagić Bajaga, Leontina i dečiji hor "Čarolija". Kao znak prijateljstva ruskog i srpskog naroda, pesma je snimljena u karantinskim uslovima. Pesma je otpevana na ruskom jeziku.

Genadij Sačenjuk, rukovodilac ansambla "Aleksandrov", obratio se publici u uvodu spota i naglasio koliko je važan Dan pobede nad fašizmom za dva bratska naroda, ruski i srpski. On je čestitao 75. godišnjicu Pobede nad fašizmom i rekao da je rat naš zajednički bol, ali i velika pobeda.

Pesma "Dan pobede", autora Davida Tuhmanova, simbol je 9. maja, Dana pobede nad nacističkom Nemačkom. Zbog pandemije korona virusa, brojne tradicionalne svečanosti koje prate ovaj dan su odložene. Uprkos tome, građani Ruske Federacije će izaći na terase svojih stanova i otpevati "Dan slobode". Ovaj predlog je prihvaćen i od predsednika Vladimira Putina, kao i portparola Kremlja Dimitrija Peskova. Takođe, iznad Crvenog trga proleteće 75 aviona i helikoptera.

Sećanje na strašne godine rata ali i pobedu nad fašizmom zauvek će pamtiti generacije. Zbog toga je važno sačuvati sećanje na ove događaje. 

- "Sveta obaveza našeg pokolenja pažljivo čuva i poštuje sećanje na one koji su po cenu svojih života štitili otadžbinu, izvršavajući sveti dug, na one koji su izdržali bez obzira na sve užase rata i herojstvom doprineli pobedi, koja je ostvarena zahvaljujući jedinstvu volje naše braće i zajedničkoj duhovnoj snazi. Prijateljstvo naših naroda, očeličeno surovim ratnim izazovima, prenećemo na našu decu, unuke i praunuke. Klanjamo se podvigu ruskih i srpskih vojnika sa fronta i radnika iz pozadine. Bratskom srpskom narodu želimo mir, dobrobit, prosperitet, zdravlje i dugovečnost", rekao je Sačenjuk.

Čestitavši Dan pobede, rekao je i da ansambl "Aleksandrov" čeka povratak na scenu dobre i gostoprimljive Srbije.

Izvor: Sputnik Srbija

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR