Glas Javnosti

Heroj sa Košara dao svoj doprinos Adligatu

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Heroj sa Paštrika, Planeje i Košara, vojnik 549. motorizovane brigade Miloš Ružić, poklonio je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" suvenire sa ratišta, saopštili su danas iz "Adligata".

Tu su vojnički nož, vojna pidžama, štitnici za uši i meci sa prve linije fronta.

-Zamoliću i moje saborce da poklone šta imaju. Verujem da će to izrasti u jednu impozantnu zbirku- kaže Miloš Ružić.

Bitke na Košarama i Paštriku vođene su od aprila do juna 1999. godine kada je 2.000 srpskih vojnika uspelo da zaustavi napad 6.000 hiljada pripadnika OVK podržanih Vojskom Albanije i NATO avionima, naveo je "Adligat".

Planeja je selo koje je NATO avijacija sravnila sa zemljom u danu u kome je srpska vojska pretrpela najteže gubitke.

Ovih dana obeležava se 21. godišnjica.

-Miloš je skroman čovek, junak i u ratu i miru. U Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti došao je kao moler i radnik za razne vrste poslova. Video sam da je drugačiji zato što mu ništa nije bilo teško. Van posla za koji je angažovan, pokazao je ogromnu spremnost da nam pomogne, a njegova ćerka se prijavila da volonira u našim muzejima- kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

Ističe da se već drugi put događa da i majstori koji dođu da izvode radove u Adligatu, imaju potrebu da ovoj instituciji nešto zaveštaju.

-Najgori trenutak je bio kada smo trebali da izvučemo jedan sanitet. Raketa NATO avijacije pogodila je jasno označeno bolničko vozilo u kome je tom prilikom poginula bolničarka- svedoči Miloš Ružić.

Gorica Lazić, potpredsednica Adligata, napominje da je "Miloš je heroj i da zaslužuje zaslužuje svako poštovanje.

-Mada je nama čast da nam zidove kreči heroj sa Košara, koji nam je sada postao i prijatelj, ipak mislimo da bi država morala bolje da se pobrine za ove ljude, barem za one koji su bili na prvoj liniji fronta, koji su podneli najveći udar. Nezamislivo je da njegova supruga dobije otkaz usred krize zbog korona virusa i da on sam izdržava dvoje dece i celu porodicu, još uvek bez pomoći države- kazala je Lazić.

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR