Glas Javnosti

PEVAČICU 'PREVESLALI' SARADNICI ZA 30.000 EVRA: Buba i Džala joj uvalili PLAGIJATE, Jutjub UKLONIO PESME

Estrada
Autor: Glas javnosti

Maja Berović je osetila na svojoj koži šta znači izdaja kada je saznala da su je bliski saradnici prevarili za veliku svotu novca prodavši joj plagijate.

Produkcijska kuća "Imperija", koja je u vlasništvu muzičara Amara Hodžića i Jasmina Fazlića, poznatijih kao Buba Koreli i Džala Brat, morala je da uklonili tri pesme Maje Berović s "Jutjuba" zbog tužbi za krađu autorskih prava.

Reč je o numerama "Balmain", objavljenoj 2017. na albumu "Viktorijina tajna", i "Sama" i "Vip", koje su nastale 2018, na CD "Sedam".

Prema saznanjima medija, Berovićeva je za ove tri pesme ukupno platila Bubi i Džali 30.000 evra, misleći da su oni autori kompozicija i i tekstova, ali izgleda da nije tako. "Jutjubu" su stigle tužbe za krađu autorskih prava za pomenute tri pesme od autora iz inostranstva, koji tvrde da su u tim numerama iskorišćene njihove melodije, koje su na toj platformi objavljene znatno ranije.

Prema pravilima "Jutjuba", kad se desi takva situacija da neko tvrdi da je pokraden, odmah se uklanjaju sporne objave (video-snimci, audio-zapisi i slično), sve dok se ne okonča spor i dokazivanjae autorskih prava. To znači da će Buba i Džala morati da prilože dokaze da su oni napisali kompozicije za numere "Balmain", "Vip" i "Sama" i da se nisu neovlašćeno poslužili tuđim stvaralaštvom, inače će ovi spotovi trajno biti uklonjeni s "Jutjuba".

Važno je napomenuti da Maja Berović nema nikakve veze sa ovim slučajem, jer je ona samo izvođač pesama i nije mogla da zna da li su one zaista autorski rad sarajevskih repera, ali svakako da zbog toga i pevačica snosi posledice.

Ona je prekinula saradnju s Džalom i Bubom početkom 2020. zbog niza problema koje su imali, a svakako najveći od njih jeste to što su tražili da se prikloni klanu koji reketira i ucenjuje pevače. Ukoliko se desi da strani autori dokažu da su pokradeni, mogli bi krivično da gone Džalu i Bubu i da tako traže odštetu od njih.

Ipak, kad su ovakve stvari u pitanju, prema rečima upućenog izvora, obično se dogovor ostvari vansudski. U tom slučaju bi sarajevski reperi morali da potpišu stvarne autore ispod pesama na "Jutjubu" i verovatno da im plate naknadu za korišćenje kompozicije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR