Кон: Очекујемо још случајева, поготово у Београду, али НЕМА РАЗЛОГА ЗА ПАНИКУ

kon

Начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље, епидемиолог Предраг Кон поручио је данас, поводом првог случаја корона вируса у Србији, да је потребно да сви они који су у ризику, буду одговорни не само према себи, него и према другима, да не иду на посао, а деца у школу.

Кон је, на конференцији за медије, рекао да се пацијент из Суботице, који је означен као први случај корона вируса у Србији, сам јавио са тегобама.

- Посумњано је јер је био сумњив контакт и урађено је то испитивање, то је битно рећи, а после тога предузето све према нашим процедурама, односно алгоритмима. Трасираће се различита испитивања људи који су били у контакту са њим. Да је била реч о млађем човеку, који је више времена проводио друштву, имали бисмо много више посла – објаснио је Кон.

Он је додао да можемо да очекујемо да се појаве и други случајеви, на другим местима, поготово у Београду, који је најбројнији.

- Порука је следећа, да настављамо живот као и до сада, нема никакве промене. поједини делови здравственог система биће жестоко оптерећени, јер морају да се трасирају сви контакти – рекао је Кон.

Он је подсетио лекаре да морају да се добро опреме заштитном опремом како би сачували себе, јер се током различитих епидемија догађало да оболе здравствени радници.

Мијомир Пелемиш, некадашњи директор Инфективне клинике Клиничког центра у Београду, нагласио је да грађани не треба да се плаше и да је евидентирање првог оболелог од корона вируса доказ да здравствени систем функционише и да је све било добро организовано.

Тај наш први болесник је откривен на време, он није у тешком стању, то је позитивно, и неће довести до страха ни панике ни код људи ни код лекара. Радна група се за овакву ситуацију припремала месецима - рекао је Пелемиш.

Према његовим речима срећа је што данашњи инфектолози имају искуство.

- То је добро када су у питању разне епидемије. Важно је само да се понашамо одговорно, а доказ је да се овај пацијент показао веома одговорно, јер је своју породицу послао код родитеља – рекао је Пелемиш.

Када је реч о будућим случајевима заразе корона вирусом, Пелемиш је рекао да то не треба да предвиђамо.

- Сви капацитети су спремни, имамо људе који знају от да раде, што је важно. Имамо све информације и на дневном нивоу се размењују. Немам никакву сумњу да ћемо успешно да збрињавамо болеснике, колико год да их буде – подвукао је Пелемиш.

Он је старијим хроничним болесницима препоручио да лече своје основне болести, а да ће здравствени систем Србије правилно и благовремено да даје праве информације.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да су разрађени сви сценарији у вези са корона вирусом у Србији.

- Имамо план шта ће бити са првим, другим, десетим пацијентом, ко ће их лечити, ти планови су разрађени до детаља, и за Београд и за друга места. Сваког сумњивог третирамо као да је позитиван, да не би било изненађења – истакао је Лончар.

Министар је додао и да су институције и стручњаци у Србији спремни да се изборе са корона вирусом.

- Ови људи су се спремали цео свој живот, да би реаговали у оваквим ситуацијама. Прошли су веће проблеме него што је овај сада корона вирус – рекао је Лончар.

Он је поновио да је пацијент у Суботици добро, да јутрос није имао температуру, његова породица је апсолутно добро.

Упитан какву терапију прима пацијент, министар је рекао да је најважније то што оболели мушкарац нема тегобе.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Министар финансија Синиша Мали, председник Извршног одбора Нове Љубљанске банке д.д (НЛБ) Блаж Бродњак и члан Извршног одбора те банке Арчибалд Кремсер потписали су данас у Министарству финансија Уговор о купопродаји акција, у вези са 83,23 одсто обичних акција Комерцијалне банке а.д Београд, саопштено је из Министарства финансија.

Otkad je virus korona zavladao svetom i vatreno oružje utihnulo, informativni rat, ne samo da traje, nego je sve žešći. Oni koji su su u utorka ujutro na Guglu ukucali Ruski odgovor na Kovid 19, redom su dobili tekstove sa ideničnim sadržajem da Russija propada, a Putinov rejting slabi.

Vladajuća stranka turskog predsednika Redžepa Erdogana predložila je zakon koji bi omogućavao privremeno oslobađanje oko 45.000 zatvorenika.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone