Glas Javnosti

Zašto Šveđani petkom uveče ne izlaze iz kuće?

Život
Autor: Glas javnosti

Šveđani itekako drže do svojih rituala. Pauza za kafu, koja se naziva "fika", najčešće prođe uz neki slatkiš, poput pužića s cimetom i neretko im služi za "resetovanje" od posla i napornih obaveza.

I dok se "fika" može praktikovati svaki dan, sreda je dan za "malu subotu", odnosno zabavu uz piće da se "prepolovi sedmica", odnosno brže prođe čekanje vikenda.


U Švedskoj je "lillördag" ili mala subota dan kad su sluškinje imale slobodan dan jer su subotom radile, a u moderno vreme dan odmora zamenio je dan druženja uz pokoju čašicu pića.
Četvrtkom pak, vade tavu za palačinke i čiste svinjetinu za varivo od žutog graška koja se tim danom često nalazi i na dnevnim jelovnicima u restoranima. 
 
A petkom?
 
Udobni petak ili "fredagsmys" sinonim je za ritualni kraj radne nedelje na kauču uz neko fino jelo. Ako nisu u igri tortilje, to mogu biti i burger ili pica - glavno je da ispunjava srećom, toplinom i (najčešće) kalorijama.
 
Umesto ostajanja petkom do kasno na poslu - ili dugih noćnih izlazaka, kraj radne nedelje mnogi Šveđani obeležavaju uz neku seriju ili film, eventualno druženje s prijateljima ili porodicom pod ćebetom.
 
BBC prenosi da čak 98 odsto Šveđana u svom ritualu petkom uživa barem jednom mesečno i daju prednost fredagsmysu nad odlaskom u bioskop, pozorište, klubove, vežbanjem, kuvanjem, pa čak i seksom prenosi 021.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR