Glas Javnosti

MUDRA PORUKA MODERNOG GENIJA: Učite decu da budu srećna

Život
Autor: Glas javnosti

Njega odavno više nema, ali bez njega se svet kakav poznajemo ne bi mogao zamisliti

Od "lanaca sreće" svi dobijamo ospice. Kad vidte frazu "obavezno pročitaj" pa tek ono "ne zaboravi da proslediš" kosa vam se diže na glavi.

Verovali u "100 godina nesreće" ili ne, neke od tih dirljivih poruka vredi  pročitati. Jedna od takvih ovih dana kruži mrežama sa napomenom da ju je napisao Stiv Džobs. 

Da li jeste ili nije manje je važno lepo je da se setimo takvog uma koji nam je ostavio toliko inovacija zahvaljujući kojima nam je preko telefona i računara svet na dlanu. 

Evo šta nam je, navodno, poručio Stiv Džobs:
"Dosegao sam vrh uspeha u poslovnom svetu. U tuđim očima moj život je vrhunac. Ali osim posla, imam vrlo malo radosti u životu.
Na kraju, bogatstvo je samo životna činjenica na koju sam navikao.
U trenutku, dok ležim bolestan na krevetu i prisjećam se svog života, shvaćam da sva priznanja i bogatstvo, na koje sam se toliko ponosio, izgledaju bledo i beznačajno prema licu neizbežne smrti.
Možete zaposliti nekoga da vozi auto za vas i da zarađuje za vas, ali ne možete naći nekoga da nosi vašu bolest za vas. Matrijalne stvari koje se izgube mogu se steći. Ali jedna stvar se nikada ne može naći kad se izgubi – život!

Volite svoju porodicu i svoje prijatelje. Lepo se odnosite prema sebi. Negujte ostale. Kad ostarimo i postajemo mudriji polako shvatamo da sat od 3000 ili 30 dolara pokazuje isto vrijeme. Bez obzira imamo li novčanik od 3000 ili 30 dolara, količina novca u njemu je ista.
Bez obzira vozimo li auto od 150.000 ili 15.000 dolara putevi i daljine su iste, i na kraju dođemo na istu distancu. Bez obzira je li kuća u kojoj živimo velika 50 ili 500 kvadara, količina samoće je ista.
Shvatit ćete da istinska unutarnja sreća ne dolazi od matrijalnih stvari.
Ako letite prvom klasom i avion se sruši, i vi ćete se srušiti…
Stoga, nadam se shvatate, kad imate porodicu, prijatelje, braću i sestre, s kojima se možete smeati, pričati, pevati i raspravljati o bilo čemu to je prava sreća!
Ne učite decu da budu bogati. Učite ih da budu srećnii. Tako kad odrastu da znaju vrednost stvari a ne cenu.
Neka vam hrana bude lek. Inače će vam lekovi biti hrana.
Velika je razlika između ljudskog bića i biti čovek.
Ako želite hodati brzo, hodajte sami! Ako želite da idete daleko, hodajte u društvu ti i Bog tvoj Otac koji jedini daje smisao tvom životu i postojanju", kaže se u poruci zaveštanju koju nam je navodno ostavio jedan od najvećih umova digitalnog vremena.

Da se podsetimo Stiv Džobs, rođen 1955. a  umro 2011. godine, bio je sin sirijskog migranta i američke studentice. Po rođenju uosvojili su ga Pol i Klara Džobs, koje je Steve smatrao svojim roditeljima.. Džobs je osnivač IT kompanije "Epl", koju je osnovao 1976. godine, zajedno s dugogodišnjim prijateljem Stivom Vozniakom. Zajedno su na tržište pustili Apple II, prvi kompjuter za kućnu upotrebu (PC). Kasnije je svojim inovacijama iPod, iPhone, iPad promenio tehnološko doba. Džobs bio vizionar i humanitarac.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR