Glas Javnosti

RUZMARIN JE ELIKSIR ZDRAVLJA! Čuveni travar otkrio recept za LEKOVITI napitak

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ruzmarin poseduje snažno antioksidativno dejstvo i veoma je lekovita biljka.

Ruzmarin se od davnina koristi kao veoma lekovita biljka, naročito u fitoterapiji, a neretko je možemo videti i kao sastojak u kozmetologiji.

Ruzmarin poseduje snažno antioksidativno dejstvo, i na taj način štiti organizam od slobodnih radikala i mutacija ćelija.

Redovnom konzumacijom ruzmarin pozitivno deluje na rad mozga, pospešuje koncentraciju, čuva pamćenje, otklanja glavobolje i migrene. Može smanjiti nivo kortizola, štiti od prevremenog starenja, alergija, virusa.

Ruzmarin sadrži eterično ulje - cineol, koji pospešuje cirkulaciju.

Recept:

200 g svežeg ruzmarina treba potopiti u litri domaćeg belog vina (ili u rakiji lozovači), ostaviti sedam dana i onda procediti. Čuvati vino u dobro zatvorenoj staklenoj flaši na hladnom i tamnom mestu.

Pije se po jedna čašica (0,3 dcl) ujutru na prazan želudac.

Ukoliko ipak ne volite alkohov već organske čajeve, onda napravite topli napitak od ruzmarina po receptu čuvenog travara Momčila Antonijevića.

― Jednu supenu kašiku suvih listova ruzmarina prelijete šoljom ključale vode i ostavite da stoji 15 do 20 minuta, procedite i popijete. Idealno bi bilo jedna do dve šolje čaja u toku dana. I ruzmarin je jedna od onih biljaka koje treba piti ujutru jer nas stimuliše, daje nam fokus, razbuđuje nas i on je u kombinaciji sa nanom i koprivom idealan jutarnji napitak. ― istakao je tokom jednog intervuja za RTS.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR