Glas Javnosti

LEPŠE JE SA KULTUROM : Umesto psihoterapije, posetite muzej

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Psihijatri u jednoj od najvećih briselskih bolnica dobili su mogućnost da pacijentima, pored uobičajenih medikamenata, prepisuju do pet besplatnih poseta gradskim muzejima

Pilot studija Brugman univerzitetske bolnice u Briselu baviće se u narednih pola godine zanimljivom temom u formi krajnje praktičnog projektnog istraživanja – koliko poseta muzejima može uistinu da ublaži depresivnost, anksioznost i stres.

Počev od septembra, psihijatri u jednoj od najvećih briselskih bolnica dobili su mogućnost da pored uobičajene medikamentozne terapije i psihoterapijske podrške svojim pacijentima koji pate od pomenutih tegoba prepisuju do pet besplatnih poseta gradskim muzejskim institucijama, uz mogućnost pratnje članova porodice i prijatelja, a priča o tome brzo se pojavila u odeljcima namenjenim kulturi u vodećim svetskim medijima ili onima socijalizovanim za tu oblast. Pa tako „Gardijan” i „Artnet” prenose da će biti meren uticaj ovakve vrste pozitivnog stimulansa na moždane procese i njihove bihejvioralne manifestacije, a da je u program uključeno pet muzeja koji su pod upravom grada Brisela, među kojima su Gradski istorijski muzej, Centar za savremenu umetnost i Muzej posvećen modi. Biće na raspolaganju i kolekcija garderobe koja se menja na jednoj od najpoznatijih briselskih statua, Manekenu Pisu, a reč je o više od 1.100 odevnih kombinacija, počev od odore kralja Luja 15. iz 1747, pa sve do odežde na kojoj se nalazi logo Rolingstounsa, koja je prvi put mogla biti viđena na ovoj skulpturi jula ove godine.


Ukoliko se ovaj pilot-projekat pokaže uspešnim, program bi se proširio i na druge muzeje, bioskope, pozorišta, bolnice i grupe pacijenata, kao što su oni koji se oporavljaju od povreda mozga ili starija i dečja populacija.

„Sve što ljudima može da pomogne da povrate deo dobrog raspoloženja i da se povežu sa sobom i sa društvom u kojem žive može da ima terapeutski efekat”, rekao je za „Gardijan” Johan Nevel (Johan Newell), psihijatar u Brugman univerzitetskoj bolnici, koji učestvuje u ovom istraživanju. Kako je dodao, on očekuje da ovakav vid terapije dobre učinke pokaže i kod poremećaja iz spektra autizma, potom psihoza i bipolarnog poremećaja, ali istovremeno smatra da će najviše koristi imati oni pojedinci koji su ipak odmakli u procesu izlečenja.

Prema rečima Delfin Ube, zamenice gradonačelnika Brisela zadužene za kulturu, ovo je prvi ovakav poduhvat u Evropi. Ona lično je bila inspirisana time što u Kanadi, u Montrealu, još od 2018. doktori imaju mogućnost da prepišu svojim pacijentima obilazak Muzeja primenjene umetnosti u tom gradu, o čemu je za „Montreal Gazette” govorila Elen Buaje, potpredsednica Organizacije frankofonih doktora Kanade, ističući da ovakva vrsta terapije ima naučno potvrđene dobrobiti, uključujući i uticaj na nivo hormona u našem organizmu, što utiče na naše raspoloženje i osećaj blagostanja.

Pored toga što je cilj da se lekarima pruži nova alatka u procesu isceljenja, a pacijentima još jedna mogućnost koja će im pomoći da na tom putu napreduju, gradska uprava Brisela, kako prenosi „Obzerver”, imala je na umu i želju da se osnaži poseta muzejima nakon vremena kovid ograničenja.

Treba pomenuti i to da je u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije iz 2019. zaključeno da umetnost ima pozitivnu ulogu u tretmanu osoba koje imaju psiholoških tegoba i da bi trebalo podsticati saradnju između sektora kulture i javnog zdravstva.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR