Glas Javnosti

Зајечарски матуранти у финалу такмичења у програмирању у Русији

Vesti
Autor: rts.rs

Зајечарски матуранти Брако Грбић и Петар Васиљевић учествовали су на светском такмичењу у програмирању у најмлађем граду на свету, Инополису, који се гради последњих пет година. Од 240 учесника они су на половини ранг листе што је за њих, али и зајечарску гимназију, велики успех. Инополис је иначе највећи ИТ центар у Русији у коме ради 1500 ИТ стручњака и где је оформљен универзитет за школовање програмера.

Петар и Бранко већ су били шампиони државе из математике, а искуство из Инополиса им улива додатно самопоуздање да су на правом путу. Успели су да се уврсте међу стотинак најбољих младих програмера на свету.

"Квалификације су се вршиле у две рунде и на сваке две, мислим биле су независне, потребан је био одређени број задатака да се реши односно квота да се испуни за пролазак", каже Бранко Грбић.

"Мени је ово иначе друго међународно такмичење, али ето први пут сам у Русији и имао сам прилику да видим младе генијалце, моје вршњаке из Русије", наводи Петар Васиљевић.

Ови млади људи, на основу свих резултата на такмичењима, имају директан пролаз на Електротехнички и Математички факултет у Београду,  а таква пракса је међу ђацима зајечарске гимназије све прихваћенија, јер су награде из разних области, често у овој школи.

Зајечарска гимназија има 360 ђака. Када се прерачуна колико годишње освоје државних награда на различитим такмичењима, статистика је врло једноставна. Сваки десети ђак ове школе је освајач државне награде.

Због таквих резултата на предлог центра за промоцију науке Србије, ова школа је амбасадор знања, једна од 20 школа у Европи у европском програму науке са седиштем у Бриселу.

"Наш задатак је сада да у току ове школске године на основу акционог плана који смо припремили, достављамо примере добре праксе, школске праксе за рад са талентованим ученицима, за експерименте, које можемо да поделимо са школама у Европи", каже Срђан Станојевић, директор Гимназије у Зајечару.

Успех зајечарских матураната у Русији је тим већи јер су се такмичили са ђацима из специјализованих математичких и програмерских школа. Потребна знања стичу ван наставе уз помоћ својих професора.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR