Glas Javnosti

Svirali PESMU koju je on napisao za SILVANU! Održan pomen Tomi Zdravkoviću (VIDEO)

Zabava
Autor: Glas javnosti

Danas se na Centralnom groblju u Beogradu obeleženo 29 godina od smrti legendarnog pevača , a pored njegove večne kuće okupili su se brojni pevači i brat Novica Zdravković koji je se setio dana kada je njegov brat sahranjen.

- Moj brat nije bio porodičan čovek, ali je verovatno to bio put kojim je morao da ide. Kad se približim grobu kroz glavu mi prvo prođe njegova sahrana, jer to se tada videlo i nikada više, da je takva kiša padala. Doletela je jedna ptica, stala je na grani iznad samog groba i do kraja sahrane je bila tu. Onda je odletela i kada smo krenuli sa groblja kiša je odjednom prestala.

Okupljeni su doneli cveće i upalili sveće u znak sećanja na jedno od najvećih imena narodne muzike, a među poznatim ličnostima su bili Aco Pejović, Bane Obradović, Željko Joksimović, Dragan Bjelogrlić...

Verovatno najemotivniji trenutak jeste bio kada je violina zasvirala zvuke poznate pesme “Noćas mi srce pati”, koju je napisao Toma, a otpevala je Silvana Armenulić.

 Rođen je 20. novembra 1938. godine, a tokom života je bio veliki boem i često su ga nazivali srpskim Elvisom Prislijem.

Kako su pričali oni koji su ga poznavali, Toma je umeo i po četiri dana da provede u kafani, a veliki porok bila mu je i kocka. Bio je poznat i po tome što je bio veliki ženskaroš, a nakon brojnih avantura koje je imao, srce mu je ukrala Olgica sa kojom je dobio ćerku Žaklinu.

Ipak, ovaj brak se već nekoliko meseci kasnije završio, da bi se potom oženio Milicom. Poroci su ipak bili jači od ljubavi, te se razveo i od druge supruge 1970. godine.

Treći put Zdravković se oženio Nadom, ženom sa Cetinja, sa kojom je brak takođe bio kratkog daha. Nakon toga Toma se još više odao alkoholu, uprkos već narušenom zdravlju.

Pevač se oženio i četvrti put i to frizerkom Gordanom, sa kojom je brak sklopio u Kanadi, gde su dobili i sina Aleksandra.

Nakon toga su usledili brojni hitovi i koncerti, a kada mu je zdravlje bilo narušeno, Toma je ipak započeo turneju 1987. godine, a naziv turneje bio je “Oproštajni koncerti Tome Zdravkovića”.

U samom jeku popularnosti Zdravković je završio na VMA 1991. godine. Ipak je odlučio da napusti bolnicu, a kako se pisalo, lekari koji su ga lečili govorili su: “Mi ga oporavimo, a on kako izađe iz bolnice ode pravo u kafanu”.

Svoj poslednji nastup imao je 10. septembra 1991. godine u Podgorici, a preminuo je na današnji dan izgubivši bitku sa rakom prostate. Kako se pričalo u trenutku smrti nije imao novca ni za sahranu, jer je sve potrošio na poroke, a tokom života je često spavao na klupi, jer nije mogao da plati ni smeštaj.

Sahranjen je na Centralnom groblju u Beogradu, a mnogi njegovi hitovi pevaju se i danas, poput: “Ej Branka, Branka”, “Mirjana”, “Dotak’o sam dno života”, “Prokleta nedelja”, “Umoran sam od života”, “Dva smo sveta različita” i drugi.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR