Glas Javnosti

Hit onlajn žurka Dubioza kolektiva! Poslušajte njihovu verziju pesme "Bella, ciao"! (VIDEO)

Zabava
Autor:

Najpopularniji bosanski bend Dubioza kolektiv koji inače svakog ponedjeljka iz karantina putem interneta održava online koncerte za obožavaoce koji su zbog koronavirusa u istoj situaciji ovog puta obradovao je fanove još jednom obradom čuvene pesme "Bella, ciao".

Kao i većina evropskih država, Bosna i Hercegovina uvela je karantin kako bi zaustavila širenje koronavirusa koji je u toj državi zaraziodo danas 1,486, od kojih je 57 preminulo.

Svakog ponedeljka u 20.30 sati, desetine hiljada obožavalaca gledaju koncert sedmoro članova Dubioze kolektiva koji sinhronizirano sviraju na šest različitih lokacija u pet gradova u tri države: Sarajevu, Zenici, Trebinju (BiH), Puli (Hrvatska) i Murskoj Soboti (Slovenija).

"Internet nam je ostao jedini način da komuniciramo i sviramo“, rekao je klavijaturista Brano Jakupović.

Inače, "Bela, ciao" pesma je italijanskih partizana iz vremena Drugog svetskog rata.

Nju je pevao levičarski antifašistički pokret otpora u Italiji, odnosno svi anarhistički, komunistički i socijalistički pokreti.

Autor teksta je nepoznat, dok je melodija nejverovatnije uzeta iz jedne narodne pesme nastale u Padskoj nizijii. Pesma je korišćena kao filmska muzika za jugoslovenski film iz 1969. Most.  Obrađena i prepevana na mnoge jezike, a izvodi je veliki broj umetnika širom sveta, među kojima su i Manu Čao, KUD Idijoti i Goblini.

Poslušajte čuvenu pesmu autentičnog stila popularnog benda:

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR