Glas Javnosti

Dokumentarac BBC o poslednjim danima FREDIJA MERKJURIJA i legendarnoj rečenici: Draga, kad više ne budem mogao da pevam, umreću. Pašću mrtav (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Nedelju dana nakon obeležavanja 30 godina od smrti frontmena grupe Queen Fredija Merkjurija BBC prikazaće The Final Act dokumentarac Džejmsa Rogana o poslednjim godinama života legendarnog pevača i agoniji kroz koju je prolazio zbog komplikacija prouzrokovanih AIDS-om.

Njegove kolege iz benda Brajan Mej i Rodžer Tejlor pojavili su se televizijskom dokumentarcu, kako su izjavili, da bi se suprotstavili homofobičnom tabloidnom izveštavanju i borili se protiv stigme i osećaja sramote koje prate tu bolest. 

I dalje ožalošćen, Mej je rekao:

„Prava priča se mora nekako ispričati. Trideset godina kasnije, u dirljivom i nežnom filmu Džejmsa Rogana o poslednjih pet godina Merkjurijevog života, govori se o tom poslednjem poglavlju – i za razliku od jezivih naslova, ovo je priča o ljubavi, prijateljstvu i borbi protiv predrasuda.

Film prati priču kada je Queen bio najveći rok bend na svetu. Nakon što su svirali pred 130.000 gledalaca u Knebvort parku 1986. na onome što je trebalo da bude njihov poslednji nastup, Mej i Tejlor shvataju da nešto nije u redu kada ih Merkjuri obavesti: „Ne mogu više ovo da radim“.

Roganov dokumentarac takođe je užasno svedočenje o društvenim promenama.

Kada je NME 1978. pitao Merkjurija da li je gej, on je odgovorio:

„Kao narcis, dragi“, seća se Mej.

-To nije muškarac koji poriče svoju seksualnost, ali smešno je to što ljudi to zapravo nisu čuli. Taj osećaj da je ljudima lakše da gledaju na drugu stranu (zajedno sa diskriminacijom) se pojačava kada se identifikuju prvi slučajevi side. Mučni snimci prikazuju portparola predsednika Regana na brifingu za štampu u Beloj kući kako se smeje i šali o „gej kugi“ – uprkos tome što je sida u tom trenutku odnela 600 života, jedan je od detalja koji će biti prikazan u BBC dokumentarcu.

Jedna od osoba koja ga je videla u poslednjim danima života bila je supruga gitariste Queena, Brajana Meja - Anita Dobson.

"Sećam se da je rekao: Draga, kad više ne budem mogao da pevam, umreću. Pašću mrtav", rekla je ona.

U dokumentarcu se pojavljuje i Piter Friston, njegov lični asistent, koji je napisao i knjigu Fredi Merkjuri.


"Pristajao je jedino na lekove protiv bolova. Polako je odlazio", rekao je.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR