Glas Javnosti

Vučič: Svet se za 6 meseci promenio više nego za proteklih 30 godina

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su pred svetom, zbog pandemije koronavirusa, izazovi kakve čovečanstvo do sada nije videlo.

Aleksandar Vučić je na otvaranju međunarodne konferencije "Svet posle korona virusa" u Beogradu rekao da se više stvari u svetu promenilo u prethodnih šest meseci, nego u prethodnih 20 do 30 godina.

-Tih šest meseci doneli su drastične i dramatične promene u svetu geopolitike i ekonomskoj snazi i onome kakav će uticaj pojedine zemlje, blokovi i regioni imati na događaje u svetu u budućnosti- rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik je ukazao da je pandemija potvrdila promene koje se već dešavaju na globalnom nivou, a da su se i stvari u regionu promenile otkako je Srbija postala snažnija.

-Sve je bilo jedno veliko licemerje- konstatovao je predsednik.

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da iz pandemije korona virusa dve sile, dve zemlje, Nemačka i Kina, izlaze sa novom snagom.

-Nemačka je apsolutni pobednik. Koliko je novca ubrizgano u njihovu privredu, koliko je sama ubrizgala sebi novca... Sa druge strane, Kina je uspela da pokaže želju da nastavi ono što je bila američka politika, a to je globalizacija, to je preuzimanje pozicije ključnog igrača, prihvata igru na nivou celog sveta- rekao je Vučić.

SAD su najviše izgubile, kaže, ali će Amerika, uveren je, snažno početi da raste. U vojnom smislu se, pored Nemačke i Kine, izdvajaju SAD i Rusija.

-Odatle možemo da očekujemo i veći nivo solidarnosti. Ti isti koji su me optuživali o tome kako Evropa nije bila solidarna sada isto pričaju što i ja- primetio je predsednik Srbije.

Prema njegovoj oceni, u svetskim okvirima se događa još nešto što je veoma važno: do Davosa 2016. na sceni je bio globalistički pristup u kojem je Amerika želela da bude lider, a onda se dogodilo to da su svi krenuli da odustaju od principa tržišne ekonomije i onda Kina "istrčava" u taj prostor i kaže da je za globalizaciju.

Došlo je, ističe, do zatvaranja mnogih koji ne mogu da izdrže tu tržišnu utakmicu, pa zato imamo toliko zaštitnih mera sopstvenog tržišta, uz istovremeno mnogo manje zaštite kineskog i ruskog tržišta.

-U takvim uslovima se sve okrenulo, i pokazalo se kako je sve bilo ogromno licemerje. Učeni smo da nema veće vrednosti od slobodnog tržišta, a danas smo svedoci da malo koga interesuje slobodan protok kapitala, usluga i ljudi, već samo kako drugog  zaustaviti, a to se može videti i na našem malom regionalnom nivou- poručio je Vučić.

Da će svet posle pandemije korona virusa zaista biti drugačije mesto, a koliko, tek ćemo videti, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić ističući da još nije sve gotovo i da će se na međunarodnom planu još voditi zdravstvena i ekonomska borba.

-Mislim da će to biti damatične promene i da će se ogledati u tome da li svet nastavlja sa globalizmom ili ne i da li opstaje i u kojoj formi multilateralizam. Takođe, kakvu ulogu će imati određene zemlja kao lideri novog svetskog poretka", rekla je Brnabićeva na prvom panelu o geopolitičkim posledicama pandemije na kome učestvuju i ambasadori Kine i Rusije, Čen Bo i Aleksandar Bocan Haračenko.

Te promene, ističe Brnabićeva, smo videli u međunarodnim odnosima, ali one se dešavaju i sada i nisu završene.

Foto: Tanjug/AP

-Još ne živimo u svetu posle korone i dalje je virus prisutan, svet se još bori protiv korona virusa i proći će još dosta vremene kada ćemo videti kako će svet izledati posle korone odnosno kako će geopolitički izgledati. Sačekaćemo period ekonomskog oporavka- dodala je Brnabićeva.

Navodi da su tu najvažnije dve teme, prva je da li će biti drugog talasa i kako ćemo se izboriti i pripremiti za njega i kako će izlegledati život do vakcine, i druga tema je ekonomski opravak.

To će dalje determinisati kako će izgledati svet, dodala je Brnabić.

 (Izvor: RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR