Glas Javnosti

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: НАЈТЕЖЕ ТЕК ДОЛАЗИ! (ВИДЕО)

Vesti
Autor: РТС

Људи не морају да брину да неће бити основних животних намирница, имамо залихе за годину дана чак и да ништа не ради, изјавио је председник Александар Вучић. Замолио је старије грађане, који су најугроженији, да не излазе из кућа.

Рекао је да је за последња 24 сата учињено много на обезбеђивању пре свега довољно намирница за период који је пред нама.

Вучић је навео је да је јутрос набавио још 50 респиратора, као и да је од данас "набавка респиратора државна тајна".

"Шта вас брига како сам набавио. И још ћу. Сналазим се. Па ме гоните једног дана што сам народу набављао респираторе и трудио се да помогнем земљи да сачувамо здравље људи", рекао је Вучић.
"Очекује нас много теже време, јер је такво искуство земаља у које је вирус стигао раније, у данима пред нама очекујемо велики раст броја оболелих. Наш циљ је да то смањимо колико год можемо", рекао је Вучић после састанка Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести Ковид-19 по привреду.

Председник је рекао да и без жетве имамо довољно пшенице и брашна. Исто је и са уљем и шећером.

"Спречићемо извоз основних животних намирница у наредних месец дана, а одлуком Владе биће забрањен и извоз дезинфекционих средстава", каже Вучић.

Можемо да кажемо људима да ће бити тешко, али да се не брину, биће довољно хране и других потрепштина, истакао је председник.

Вучић пензионерима: Молим вас, останите код куће

Вучић је замолио старије грађане, који су они најугроженији, да не излазе на улице и у продавнице.

"Сва љубав и пажња је усмерена ка старијима и молим их да не излазе на улицу, да не иду у продавнице, да им потрепштине донесу млађи, да се не љубе и не грле", апеловао је Вучић.

"Пензионери, као бога вас молим, останите у кући, наћи ћемо начина да вам доставимо храну и све што вам је потребно. Нико неће умрети од глади", додао је председник. 

Председник је рекао да Србију очекује теже време када је реч о ситуацији са коронавирусом него што је било до данас, јер се тек може очекивати повећање броја заражених, али и истакао да је у последња 24 сата држава направила велики посао у циљу обезбеђивања пуне контроле и надзора над обезбеђивањем основних животних намирница.

Вучић: Молим старије грађане да не излазе из кућа, они су најугроженији

Председник Вучић је изјавио да има довољно тестова за коронавирус и да с тим нема и неће бити проблема и додао да приватне клинике неће бити укључене у тај процес.

"Државне болнице ће вршити тестирања, јер смо сити панике и лудости сваког дана", прокоментарисао је Вучић и додао да не жели сада да говори о проблемима ко је шта и како око тестова радио и како је један пацијент осам дана 'изгубио', па тек онда дошао до државне болнице.

"Не мислимо на било који начин да укључујемо приватне клинике у то докле год будемо могли", додао је Вучић.
"Очекује нас тешко време. Много теже него што је било до данас. То могу да говорим из искуства свих земаља које су погођене епидемијом коронавируса", рекао је Вучић. Истакао да после 10 или 12 дана креће експоненцијални раст броја оболелих, а пре свега старих.Председник је изнео податке да у Италији, од заражених особа старих до 29 година, нико није умро, од 30 до 50 година 0,6 одсто, а да драматично расте код инфицираних старијих од 60, 70 и 80 година. Према његовим речима, код заражених који су старији од 70 година смртност је 16,65 одсто, а у категорији инфицираних старијих од 80 година проценат умрлих је 19 одсто. 

Као једну од социјалних мера, Вучић је навео да ће држава помоћи фирмама којима посао буде обустављен због коронавируса.

"Колико год будемо могли да помогнемо, ми ћемо помоћи", рекао је Вучић и додао да је држава спремна да помогне да се исплати део плата.

Указао је да се спремамо за теже време, јер оно предстоји.

"Биће много тешко, али морамо да се понашамо одговорније него што смо се икада пре понашали", додао је Вучић.

Позивао је људе да будемо уједињени. "Ово за нас представља највећи могући изазов и за нашу економију и за све, али пре свега за животе људи", рекао је Вучић.

Навео је да очекује велику помоћ од Кине, као и да ће наредних дана разговарати са мађарским премијером Виктором Орбаном како би усагласили све акције око коронавируса.

"Тражићемо мораторијум на наплату кредита на 90 дана"
Вучић је изјавио је да ће држава тражити од комерцијалних банака разумевање у наплати кредита и затражити мораторијум, односно одлагање наплате кредита на 90 дана.
Председник Вучић је позвао српску дијаспору да не долази у Србију за време ускршњих празника, када се иначе очекује "пик" коронавируса.

"Оно што ће за нас бити највећи изазов су католички Ускрс и православни Васкрс. Молим наше људе у дијаспори да разумеју да не долазе у нашу земљу", рекао је Вучић на конференцији за штампу.

Навео је да, ако се рачунају људи са севера Италије, из Аустрије, Немачке, Швајцарске, за поменуте празнике дође око 70.000 људи, што је, како је додао, већ умањен број, те додао да треба рачунати да је међу њима 3.000 до 4.000 инфицираних.

"То би био за нас крај. На различите начине ћемо то спречавати, ако треба и потпуном блокадом границе", најавио је Вучић.
Навео је да ће држава давати кредите из Фонда за развој са каматном стопом од један посто, али и да ће бити и других мера које се тичу банака.

Држава, каже, има 13,5 милијарди евра девизних резерви, пет милијарди више него што смо имали пре неколико година. "Дакле, никада снажнији нисмо били", истакао је Вучић.

Указује да је, на пример, Хрватска народна банка недавно са 397 милиона евра бранила куну, али да је упркос томе куна пала за 1,1 одсто.

"Ми смо спремни да штитимо курс, да штитимо пуну стабилност у немогућим условима. Имамо 30,5 тона злата. Оно што је важно, девет тона злата држимо у Берну, у Швајцарској, па бисмо у сваком тренутку то могли да наплатимо, да бисмо у сваком тренутку могли да имамо ефективни новац", рекао је Вучић.

Поручио је грађанима да не треба да буду уплашени и да су наша монетарна и фискална стабилност неупитни.

Навео је да ће гувернерка Народне банке Србије, Јоргованака Табаковић, у наредним данима изаћи у јавност са новим решењима.

"Али ћемо тражити од комерцијаних банака разумевање за мораторијум на наплату кредита на 90 дана, дакле три месеца, колико криза од короне траје, али биће ту и других мера у вези с банкама", рекао је Вучић.

Србија је финансијски једна од најздравијих земаља и у овој ситуацији нема проблем са новцем, изјавио је Вучић и истакао да је држава већ сада спремна да издвоји 50 милиона евра помоћи за кредите за ликвидност преко Фонда за развој.


Председник Александар Вучић истакао је да не искључује могућност увођења ванредног стања, али да за то сада нема потребе.

"Да отворено разговарамо и видимо шта ћемо и како по питању политичке демократије", рекао је Вучић на конференцији за штампу.

Вучић је истакао да је сада много важније како да се сачувају животи људи, како да се боримо за њих.
"Ванредно стање се уводи уколико министар одбране пошаље врховном команданту, председнику државе, писмо да је угрожена безбедност државе, затим га шаљемо у Скупштину, али, пошто је забрањено окупљање више од 100 људи, могуће је да председник Србије, председник Скупштине и Владе, заједничким, троструким потписом уведу ванредно стање. Онда знате шта то значи. Ако се уведе ванредно стање, нема више кафића, барова, биоскопа, позоришта, већ војска на улице, зна се шта на граници и тако даље", објаснио је Вучић на конференцији упитан да ли ће бити увођења ванредног стања и да ли се о томе тренутно размишља.

"Ванредно стање захтева потпуну изолацију. Када сте питали људе зашто нису уводили мораторијум за одлазак у школу, то је зато што су били паметни и одговорни људи који о томе одлучују. Наглупље је када деца и стари посебно почињу да излазе у пику кризе, јер им буде доста свега. Па после 21 дан изолације крену да излазе, зато треба да ту меру држите до последњег, односно до првог неопходног тренутка. Најлакше је то урадити и скинули сте бригу са себе. Не мислите да је неко глуп и луд да се родитељи љуте. Нису деца угрожена, угрожени су наши родитељи", подвукао је Вучић.

Рекао је да то показују недвосмислено подаци из Шпаније, Француске, Немачке, и Италије пре свеге.

 

"Што се тиче одлука које су донете или нису донете... Ја размишљам о свему, сваких 15 минута, сваких сат времена. Само што, кад доносим одлуке, доносим стратешке одлуке, а не на основу оног што ми је рекла тетка, стрина, мама или што је на интернету прочитао неки несрећник из опозиције", рекао је Вучић.

 

BONUS VIDEO


https://www.youtube.com/watch?time_continue=173&v=AopDx8dBFSc&feature=emb_logo

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR