Glas Javnosti

Успешне задруге - темељ будућности села: 580 милиона динара намењено задругарству у 2020

Vesti
Autor: Glas Javnosti / Telegraf.rs

Пројекат задруге „Мркшићеви салаши“ делом финансиран из програма Владе Србије подразумева набавку две четвороколичне коморе за димљење меса, укупне вредности 30 милиона динара од чега је 15 милиона из буџета, а 15 милиона су сопствена улагања задруге

Сусница, сусиона, димљено месо, кобасице, сланина, пеценица...
- Овакве задруге враћају веру у опстанак села. Ово је пример да једно село захваљујући задрузи опстаје и има будућност. Иза нас је, за неколико година, преко шест стотина новооснованих задруга и 1,7 милиона динара уложеног новца. Желимо да имамо задругу у сваком већем селу Србије, изјавио је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој током посете задрузи „Мркшићеви салаши “ у Средњо банатском управном округу.

ЗЗ „Мркшићеви салаши“ основана је 1992. године, има 21 члана, 307 коопераната и чак 314 запослених. Како Српски Итебеј данас има 1900 становника, скоро трећина становништва је на неки начин економски везана за задругу, а ако се том броју додају и чланови њихових породица јасно је да место опстаје захваљујући задрузи. Ова задруга у свом власништву има 170 хектара обрадиве земље, а сами задругари обрађују 700 хектара ратарских култура. Задруга поседује 16 малопродајних објеката и огранке и у процесу су изградње новог погона за прераду меса. Преко задруге се годишње произведе, преради и прода 2,5 тоне меса.

Пројекат задруге делом финансиран из програма Владе Србије подразумева набавку две четвороколичне коморе за димљење меса, укупне вредности 30 милиона динара од чега је 15 милиона из буџета, а 15 милиона су сопствена улагања задруге.

Министар је са својим сарадницима обишао седиште, машински парк, силосне капацитете, кланицу и производни погон ове задруге.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR