Glas Javnosti

Univerzitet u Beogradu proslavio 214 godina postojanja

Vesti
Autor: Glas javnosti

Univerzitet u Beogradu obeležio je danas 214 godina postojanja svečanom akademijom na kojoj su uručena priznanja „profesor emeritus” i nagrada „student generacije”, kao i nagrade za najbolje naučno istraživačke radove u prethodnoj akademskoj godini.

Ministar prosvete Branko Ružić podsetio je da se na Univerzitetu u Beogradu školuje više od trećine akademaca naše zemlje, te da je BU prepoznat u regionu kao vodeća i samostalna ustanova koja ima značajno mesto na svetskom nivou.

On je naveo da je važna saradnja Univerziteta u Beogradu sa državom, jer samo zajedničkim snagama može da se unapređuje sistem i očuva kvalitet obrazovanja.



Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić kazao je da je UB od svog osnivanja do sada iznedrio više od pola miliona akademskih građana, oko 20.000 doktora nauka i više od 50 profesura emeritusa.

„Pored izuzetno visokog standarda obrazovnog procesa naš Univerzitet je prepoznatljiv i zahvaljujući istaknutim rezultatima u naučno-istraživačkom radu, intenzivnoj saradnji sa domaćim i međunarodnim institucijama u oblastima koje se izučavaju na 31 fakultetu i 11 instituta”, kazao je Đokić.

Podsetio je da je Univerzitet u Beogradu 2020. poboljšao svoju poziciju na Šangajskoj listi, te da se nalazi među 500 najboljih visokoškolskih ustanova u svetu.

Đokić je naveo da je značaj UB u pozicioniranju kao društveno angažovane institucije koja je strateški usmerena na unapređenje sveobuhatnog obrazovnog sistema i razvoja našeg društva.

„Od ove ustanove se očekuje da se i ubuduće zalaže za kontinuirano podsticanje akademske nezavisnosti, da obezbedi ambijent u kome postoje jednake šanse i pravičan tretman za sve”, kazao je Đokić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR