Glas Javnosti

U ŠPANIJI TEMPERATURE PREKO 40: Oboreni svi rekordi

Vesti
Autor: Glas javnosti

Španija je na udaru prvog toplotnog talasa u ovoj godini, a očekuje se da će temperature u pojedinim zapadnim i južnim delovima zemlje dostići i 44 stepena Celzijusovih.

Toplotni talasi – definisani kao najmanje tri uzastopna dana temperatura iznad proseka zabeleženih za jul i avgust od 1971-2000 – postaju sve češći i počinju ranije, navodi španski meteorološki zavod.

- Suočavamo se sa neuobičajeno visokim temperaturama za jun, rekao je Ruben del Kampo, portparol Aemeta, a prenosi britanski Gardijan.


Očekuje se da će toplotni talas, rezultat anticiklona Aleks i mase veoma vrelog vazduha iznad severne Afrike, trajati najmanje do utorka i treći je najraniji zabeležen. Poslednji put kada je toplotni talas stigao ovako rano to je bilo je 1981. godine.

Sledi najtopliji maj u istoriji, sa temperaturama tri stepena iznad proseka.

Aemet izračunava da globalno zagrevanje znači da leto u Španiji počinje između 20 i 40 dana ranije nego pre 50 godina.





Od 1975. godine bilo je 10 junskih toplotnih talasa, od 2011. njih pet, a pod pretpostavkom da ovaj traje tri dana, tokom proteklih 12 godina biće toplotnih talasa u junu svake dve godine.

Prošla godina je bila najtoplija i najsušnija u istoriji Špabije, sa temperaturom koja je dostigla najviši nivo od 47,4 stepena Celzijusa u Montoru u južnoj provinciji Kordoba.



Sve u svemu, u celoj zemlji prosečna temperatura bila je 0,5 stepeni Celzijusovih iznad proseka od 1981 do 2010. godine.

Agencija je danas izdala upozorenje na visoke temperature u 10 regiona, prenosi BBC.

U gradu Haen na jugu Španije u petak je izmerena najviša temperatura u maju - 40 stepeni Celzijusa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR