Glas Javnosti

U 2022. svaki četvrti radnik je imao neku vrstu romanse sa kolegom

Vesti
Autor: Glas javnosti

Može li ljubav na poslu uticati na vašu karijeru?

Emotivna veza sa kolegom iz iste firme može biti "mač sa dve oštrice", posebno ako se priča završi neslavno. Ipak, aktuelna istraživanja nam donose neke nove, ohrabrujuće rezultate.

Uprkos delikatnim i potencijalno teškim posledicama ljubavi na poslu, takve romanse postale su uobičajene u 20. veku kada su se žene masovno zapošljavale, odnosno polako izlazile iz "uloga domaćica".

S druge strane, i sami poslovi su postajali značajniji deo života i identiteta ljudi.

Prema anketi koju su tada citirali istraživači na Univerzitetu Severni Kolorado, čak svaki četvrti američki radnik bio je u nekoj vrste romanse na poslu, sve do sredine 1990-ih.

Los Anđeles Tajms je 1995. godine nazvao kancelarijske romanse "činjenicom kompanijskog života", napominjući da je "AT&T" imao više od 8.000 bračnih parova među 250.000 zaposlenih u SAD.

Pritom, naravno da nisu sve romanse/veze bile brakovi.

Kancelarije su postale "opasna zona" i za afere, odnosno preljube, pri čemu je brojka ljudi koji varaju partnere sa kolegama na poslu tokom devedesetih godina rasla, do čak 50% među ženama.

Nije mnogo drugačije ni u Velikoj Britaniji. Istraživanje iz 2022. pokazalo je da je svaki četvrti priznao da je imao "romantični susret" sa kolegom.

Istraživanja, pritom, pokazuju da pronalaženje ljubavi na poslu može poboljšati moral i povećati produktivnost - ali, ima i dosta loših primera takve vrste odnosa.

Ako se takve situacije i dese, svakako je preporuka da zaposleni obaveste menadžment, a Blumberg dalje navodi izjave nekih stručnjaka za upravljanje karijerom koji smatraju da nije čudno da dođe do takvih odnosa u organizacijama sa mnogo radnika. 

Glas javnosti T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR